Uenighed udstillet på webinar – hvor fløjene dog også nærmede sig hinanden

Det første forårs-webinar med Jeppe Søe som ordstyrer blev afviklet mandag aften – og mandag den 12. april er der igen landbrugsdebat

forår-5

Bonderøve og klimatosser kan godt finde fælles fodslag!

Sådan lød en af konklusionerne efter et onlinemøde præget af både forsonlighed og god stemning mandag aften.

For godt nok bliver der aldrig 100 % enighed om landbrugets betydning, pesticidernes evne til at beskytte maden eller samspillet mellem fødevareproduktionen og naturen. Men der var dog også enighed om mange ting, da Bæredygtigt Landbrug i samarbejde med Thrane Media arrangerede webinaret ”Landmand søger ærlighed – hvad skal der til for at beholde landbruget i Danmark?” Jeppe Søe styrede debatten, bl.a. med det sigende spørgsmål: Går vi forrest med den grønne bølge i Danmark for at styrke landets brand – eller for at redde kloden?

Morgenthaler hyldede det frie marked

Anders Morgenthaler – som er både tegner, forfatter, filminstruktør, tv-vært og ikke mindst miljø- og klimaaktivist – erkendte under debatten således behovet for og nødvendigheden af næringsstoffer i landbruget.

”Og det nytter ikke noget, at landbruget får tæsk for alle problemer”, indrømmede Anders Morgenthaler – som i øvrigt hyldede de frie markedskræfters påvirkning af produktionen og forudsagde, at de kommende år vil byde på store revolutioner på området.

Landbruget har altid omstillet sig

Fra Bæredygtigt Landbrug kom både direktør Hans Aarestrup, næstformand Peter Kiær samt chefjurist Nikolaj Schulz aktivisten i møde med bemærkninger om, at landbruget naturligvis skal omstille sig. Men de tre understregede samtidig, at der ustandseligt sker en kolossal udvikling og omstillingsparathed i erhvervet, eksempelvis med præcisionslandbrug, reduceret jordbehandling samt GPS- og anden teknologi. Og med en altid tilstedeværende vilje til at efterkomme nutidens forbrugeres ønsker og dermed markedets efterspørgsel.

Økolog Svend Brodersen fra Gram Slot gav Bæredygtigt Landbrugs folk ret og fastslog, at dansk landbrug er nået ekstremt langt – og at der derfor fortrinsvis bør sættes ind andre steder, hvis man vil rykke noget på miljø- og klimaområdet. Brodersen tilføjede dog, at landbruget efter hans mening i højere grad bør gå forrest i bl.a. biodiversitetsdebatten fremfor på passiv vis at vente på politikernes initiativer.

Næste gang handler det om veganerbølgen

Bæredygtigt Landbrug skal beklage, at mandagens møde blev forstyrret af visse tekniske vanskeligheder især i de første minutter. Der vil blive arbejdet på at forbedre forbindelsen inden næste planlagte seminar – ligeledes med Jeppe Søe som ordstyrer hjemme fra Thrane Medias studier – der er planlagt til mandag den 12. april.

Emnet for det næste møde er: ”Er den veganske bølge en fare for kødproduktionen?”

Her tages der afsæt i veganer-”bølgen”, der måske slet ikke er en bølge. For godt nok tales der meget om behovet for mere plantebaseret kost – men selv om veganerne fylder en del i debatten, er der ingen nedgang i efterspørgslen efter kød på verdensplan. På mødet dykkes der ned i tal og trend, og der fokuseres på, hvilke muligheder de nye tider giver dansk landbrug.

Ligesom ved mandagens webinar er alle interesserede velkomne til at deltage i mødet den 12. april – der altså heller ikke er forbeholdt medlemmer af Bæredygtigt Landbrug eller landmænd i det hele taget. Også ved dén lejlighed vil der være et mødelink på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside, ligesom også dette webinar livestreames på Bæredygtigt Landbrugs facebookside (hvor forbindelsen heldigvis var fin hele mandag aften).

Mandagens godt og vel halvanden time lange debat kan genses herunder.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Her kan du gense mandagens webinar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.