Mere plantekost er velkommen, men…

Hvad bilder Greenpeace sig ind at kalde kød for ”fortidens fødevarer”, når den internationale efterspørgsel efter kød er markant stigende?

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Stadig flere mennesker vil gerne øge deres plantebaserede indtag af fødevarer. Og det ønske skal landbruget naturligvis efterleve.

Flere kunder i den del af butikken, der vil købe planter, er sød musik i enhver planteavlers ører. Og der bliver da også allerede lavet sund forretning på ”plante-kunderne”. Det seneste milliardudspil fra De Radikale falder på mange måder fint i tråd hermed. Og de landmænd, der har lyst til at øge den plantebaserede produktion, skal da bare se at komme i gang, hvis de kan se en forretning.

Forbrugerne bestemmer

Men naturligvis skal udbuddet af flere plantebaserede fødevarer være drevet af en stigende efterspørgsel. Og ikke af et politisk diktat om, hvilke fødevarer frie mennesker skal spise. Sidst kommunistiske politikere ville statsfodre sine borgere, skete det bag jerntæppet i Østeuropa. Og der døde folk af sult.

Helt så galt går det næppe denne gang. I hvert fald i Europa. Men statsdikterede fødevarer hører en fejlslagen fortid til. Alligevel er der organisationer, der ikke kan dy sig, og som, i det sekund talen falder på plantebaserede fødevarer, ikke kan stå for fristelsen til at tilsvine den animalske fødevareproduktion.

Hos Greenpeace roser man således De Radikales planteudspil. Man roser ligeledes fødevareministeren, der også gerne ser mere plantebaseret kost produceret i Danmark. Men Tarjei Haaland, der er klimapolitisk rådgiver for Greenpeace i Danmark, pointerer samtidig med adresse til animalsk produktion, at der skal satses på plantebaseret mad nu, for ”ellers risikerer vi at fastholde dansk landbrug i produktionen af noget, der om få år vil være fortidens fødevarer”.

Har intet med virkelighedens verden at gøre

Sådan taler en politisk aktivist, totalt løsrevet fra virkelighedens verden. Sagen er, at FN’s fødevareorganisation FAO forudser, at verdens kødforbrug stiger med 54 procent frem mod 2050. Kød er dermed ikke fortidens fødevarer. Det er det måske for en privilegeret vesterlænding som Tarjei Haaland. Men for de milliarder af mennesker, som frem mod 2050 ventes at blive trukket ud af fattigdom og ind i en tilværelse, hvor dagen ikke længere kun handler om overlevelse, er kød fremtidens fødevarer.

Men hvad så med plantebaseret ”kød” og kunstigt fremstillet kød. Det vil da tegne fremtiden, vil nogen måske argumentere? Måske. Om 20 år ventes plantebøffer at udgøre 20 procent af markedet, viser prognoser. Og det skal vi da bare glæde os over. Landbruget leverer igen råvarerne. Men at betegne kød som fortidens fødevarer er ærligt talt at tage munden for fuld.

(Indlægget har også været bragt som leder i Effektivt Landbrug, du kan læse avisens onlineversion via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen