Hvorfor underminere velfærdssamfundet?

Den kæmperegning, som statsministeren pålagde samfundet ved at beordre alle danske mink aflivet, er langt større end det milliardbeløb, erstatningerne løber op i

skyer

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Erstatningen til mink-branchen for den ulovlige nedslagtning af erhvervet bliver selvfølgelig stor. Prisen svarer til en halv Storebæltsbro.

Får branchen hermed en fair behandling? Det håber jeg, for det fortjener den, idet branchen indtil nu med dygtighed og arbejdsomhed har bidraget til samfundsøkonomien med 6-10 mia. kr. årligt.

Derfor er den kæmperegning, statsministeren pålagde samfundet den 4. november 2020, langt større end det beløb på 18-19 mia. kr., som nævnes i det indgåede forlig.

Når et af dansk landbrugs guldæg slagtes, skæres der dybt i velfærdssamfundets indtjening. Fremadrettet vil der mangle et stort milliardbeløb årligt samt mindst 6000 arbejdspladser. Hvem kan fylde det store hul, der nu er gravet?

Regeringens destruktion af et eksporterhverv, som det her er sket, er samtidig et angreb på velfærdssamfundets grundlag. Denne problematik overses helt, når popularitets-politik overtager beslutningerne.

Danmark skal ikke reducere – vi skal producere os ud af de økonomiske udfordringer, der er forstærket i minktragediens og corona-krisens kølvand.

Produktionen skal selvfølgelig ske effektivt og forsvarligt, og således vil et velfærdssamfund sagtens kunne opretholdes og udbygges, samtidig med at miljø- og klimamæssige udfordringer indfries.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, både lokale og regionale aviser samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets udgave HER samt Effektivt Landbrugs netversion via linket HER).

Scroll to Top