Nej, økologi er hverken sundere eller mere klimavenligt

Lad nu være med at tale enkelte nicher af landbruget op på andres bekostning med udokumenterede og usande påstande

peter-kiær-nummer-2

Af Peter Kiær, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Den nye fødevareminister Rasmus Prehn er desværre blevet klædt rigtig dårligt på af sine embedsmænd, når han i forbindelse med finansloven udtaler, at økologi ”giver et bedre klima, bedre miljø og fremmer sundere kostvaner”.

Ikke engang grønne miljøorganisationer eller dyreværnsforeninger bestrider, at økologi regnet ud per produceret fødevareenhed udleder mere CO2 end moderne, ressourceoptimeret landbrugsproduktion. Nogle enkelte – senest i Illustreret Videnskab – påstår, at klimaaftrykket skulle være det samme.

Miljøet får det heller ikke bedre af mindre intensivt landbrug – der kræver mere plads på bekostning af naturen, hvis man skal producere det samme antal fødevarer. Økologerne bruger desuden betydeligt mere brændstof end deres konventionelle kolleger, fordi de i fraværet af planteværnsmidler er nødt til at behandle jorden noget mere for at holde den ren for ukrudt.

Endelig er der intet videnskabeligt belæg for at påstå, at økologiske fødevarer skulle være sundere end andre landbrugsprodukter. Også med sin tredje påstand skyder ministeren altså ved siden af skiven.

Jeg har stor respekt for de af mine kolleger, som driver økologisk landbrug af økonomiske og/eller ideologiske årsager – og vi har også en del økologiske medlemmer i Bæredygtigt Landbrug. Men der er ingen grund til at tale enkelte nicher af landbruget op og dermed andre ned med udokumenterede og usande påstande.

Produkter fra dansk landbrug – økologiske såvel som konventionelle – er faktisk verdensberømte for at være både sikre, sunde, miljø- og klimavenlige og i øvrigt også velsmagende!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Horsens Folkeblads udgave HER samt Maskinbladets hjemmeside-version via linket HER).

2 kommentarer til “Nej, økologi er hverken sundere eller mere klimavenligt”

 1. Henrik Fleischer

  Men een ting er sikkert: Forbrugerne skelner i stigende grad mellem, om der er brugt gift i produktionen og om der er giftrester i produkterne. Og det er der jo…

 2. Karsten Feldborg

  Den slags overskrifter og den form for argumentation minder mig om Bjørn Lomborgs indlæg om klimaet for 10 år siden.
  Det er SÅ ufatteligt let at påstå, at der ikke findes videnskabeligt belæg for det ene eller det andet – og bruge dette som argument for at opretholde status quo.
  Men kære Peter – prøv at bruge lidt sund fornuft. Hvordan kan pesticid-rester være sunde? Jeg håber virkelig ikke at du undlader skylle de æbler du giver til dine børn.
  Det største problem er dog at den slags indlæg vil stå i vejen for Dansk Landbrugs udvikling.
  Fødevareproduktionen i fremtiden vil tilhøre vertikalt landbrug og kød produceret af stamceller.
  Og til jer der tror, at det ikke er noget der kommer til at ske foreløbigt, kan jeg oplyse om at Memphis Meats i Californien rejste 161 mio$ = 1 mia.dkk i ekstra kapital i januar 2020 for at kunne bygge en fabrik inden for 18-24 måneder og dermed bringe de første produkter på markedet. Og Memphis Meat er langt fra de eneste der er rigtig langt på dette område.
  Der vil fremover naturligvis altid være et marked for “rigtige” grøntsager dyrket på en mark og “rigtigt” kød fra levende dyr – men det vil blive high-end niche produkter forbeholdt de få.
  Her vil Dansk Landbrug have en konkurrence-fordel med vores gode renommé. Men vi kan godt glemme alt om sælge svin proppet med antibiotika og sælge ikke økologiske grøntsager.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.