Hvor er det videnskabelige grundlag henne?

Det er uladsiggørligt med en så lav udledning, hvis vi skal skaffe fødevarer til den danske befolkning - skriver Peter Bohsen Jensen om de nye kvælstofmål

peter-bohsen-jensen

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Med et snuptag har den afdeling, der hedder DCE på Aarhus Universitet, med miljøministerens velsignelse fjernet grundlaget for den danske fødevareproduktion. Man må håbe, der er politikere med realitetssans i behold, som kan gennemskue dette.

Den danske fødevareproduktion sætter sine spor i miljøet – ja. Al produktion sætter sine spor – al menneskelig aktivitet sætter sine spor.

Men universitetsfolkene vil have os bombet tilbage til noget, der ligner de spor, der blev sat i bronzealderen, hvor der kun levede ganske få mennesker i Danmark. Deres sammenligningspunkt er vandkilder uberørt af menneskehånd. Det er uladsiggørligt med en så lav udledning, hvis vi skal skaffe fødevarer til den danske befolkning.

Landbruget kunne leve med, at vi måtte udlede det samme, som man gjorde i år 1900. Det ville kræve en meget stor indsats – men det kunne erhvervet levere. Men det måltal, der bygger på decideret videnskabelig uredelighed og en fuldstændig uvidenhed om den virkelige verden, og som blev meldt ud en uge før juleaften, er ikke en mulighed. Selv hvis man nedlagde hele det dansk landbrug, ville det ikke kunne opnås – og miljøet vil knap kunne registrere det.

Det ligner en tanke:

Minkbranchen blev afviklet under dække af at sikre folkesundheden. Resten af landbruget prøver man nu på at afvikle under dække af at sikre miljøet. Begge dele er lige store fejltagelser.

Man må håbe, nogle politikere vil vågne op fra den almindelige Christiansborg-fnidder – nu.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Horsens Folkeblads netversion via linket HER).

Scroll to Top