Danmark burde lære af Sveriges pesticid-godkendelser

I nabolandet handler det ikke længere om at jagte fejl og at begrænse – men om at hjælpe landbrugserhvervet til godkendelser

marksprøjte-foto-hardi.dk

I modsætning til Danmark har Sverige i dag flere af de nyeste og mest effektive svampemidler godkendt.

”Det har helt klart en positiv betydning for det svenske landbrug, og det kan direkte aflæses i forsøg med højere merudbytter i forhold til de gamle fungicider. Jeg mener, at den danske miljøstyrelse som inspiration kunne se nærmere på den rejse, som den svenske miljøstyrelse har været på de seneste ti år. En mere effektiv tilgang og et tættere samarbejde med de andre myndigheder i Nordzonen har gjort, at de svenske avlere har adgang til de nye produkter tidligere end i visse andre lande”, fortæller Mats Andersson – chef for kemikoncernen Bayers svenske afdeling for landbrugskemikalier – til Effektivt Landbrug.

Netop Effektivt Landbrug har den seneste tid kørt en artikelserie om svensk landbrug – og ikke mindst de rammevilkår, svenske landmænd bydes i forhold til deres danske kolleger. Mats Andersson fortæller om en fundamentalt anderledes tilgang fra de svenske lovgiveres side:

”Der er også sket en politisk ændring i Sverige. Hvor man tidligere jagtede fejl og ville begrænse, så er holdningen nu vendt hos myndighederne til, at man vil hjælpe og se, om man kan opnå en godkendelse. Det er en markant positiv ændring”, lyder det fra Mats Andersson.

Du kan læse mere i artiklen HER.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen har også noteret sig de noget anderledes svenske forhold, som han – og i øvrigt også Bæredygtigt Landbrug – gerne lader sig inspirere af. Dét kan du læse mere om HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.