Vanviddet må stoppe

Det er uværdigt at følge regeringens håndtering af coronaudbruddet i minkfarme, og også den udemokratiske proces er under al kritik

Lise Bech

Af Lise Bech, landbrugs- og fødevareordfører, Dansk Folkeparti

Regeringens håndtering af situationen i minkbranchen har været så fejlfyldt, at det nu strømmer ind med politianmeldelser for dyremishandling, for ikke at overholde reglerne for, hvem der må aflive mink, for miljøsvineri og for at sprede smitte blandt minkfarme.

Det har været hjerteskærende at se, hvordan dyrene er blevet behandlet – og høre om de oplevelser, minkavlere har været udsat for, mens de så på, at deres livsværk blev taget fra dem.

Ikke engang en Noahs Ark-model med topsikrede farme, hvor avlsdyrene kan overleve, har det været muligt at diskutere med regeringen.

Det har helt igennem været uværdigt.

Ikke ordentlig orientering

Samtidig har den demokratiske proces været under al kritik. Vi fødevareordførere er ikke blevet orienteret, før fødevareministeren ringede os op søndag morgen og fortalte, at vi lige måtte have en hastelovgivning igennem, så nedslagtningen af erhvervet kunne foregå på lovligt grundlag.

I skrivende stund ser det ud til, at hastelovgivningen er stoppet, fordi der skal 3/4 flertal til, og Venstre i sidste øjeblik valgte at støtte os andre i blå blok.

Stop aflivninger øjeblikkeligt

Nu må uret sættes helt i stå indtil torsdag. Da får vi ekspertudtalelserne fra WHO. Det er jo ikke blot en dansk sag denne her. Hvis der er tale om en farlig smitte, skal den håndteres på europæisk plan – hvis ikke må aflivningen af den danske branche, der er verdensmestre i minkskind, stoppe øjeblikkeligt.

Derfor opfordrer jeg nu til, at uret sættes i stå. Alle aflivninger skal stoppes indtil torsdag. Og derefter må den demokratiske proces om branchens fremtid gå i gang på et ordentligt beslutningsgrundlag.

Fødevarestyrelse – ryd op!

Dansk Folkeparti vil arbejde for, at alle beslutninger om minkbranchen tages i de rigtige demokratiske fora – og på det rigtige beslutningsgrundlag. Kun en valid, international vurdering af situationen kan danne et sådant beslutningsgrundlag.

Indtil torsdag kan Fødevarestyrelsen så rydde op i det svineri, de har forårsaget og få tømt allerede fyldte containere.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs hjemmeside-udgave HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.