Statens sløsede kort er umuligt at arbejde med

Der er nultolerance fra myndighedernes side, når det gælder landmandens indberetninger. Myndighederne til gengæld må åbenbart gerne fejle...

peter-bohsen-jensen

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Ved gennemgang af kortmaterialet over min ejendom kunne jeg for nylig konstatere, at et §3-område var ”vandret” ind i det dyrkede areal.

Det fik mine alarmklokker til at ringe. For hvis kontrolmyndighederne også opdager denne områdevandring, kan det give træk i min støtte, og næste år kan jeg ikke opnå tilsagn til målrettede efterafgrøder på området. Der var behov for handling.

Min planteavlskonsulent tog sig af opgaven. En henvendelse til min kommune med beskrivelse af ”udfordringen” resulterede i hurtig sagsbehandling og positiv tilbagemelding med korrektion af kortmaterialet, altså en ukompliceret manøvre lige til højrebenet, og tak for det.

Fast arbejde til kommunale forvaltninger

Men hvorfor opstår denne slags unødvendige opgaver? Det viser sig jo, at min situation langt fra er enestående.

Der er utallige fejl i det kortmateriale, det offentlige producerer, og som vi landmænd reguleres efter. Der er dømt ”fast arbejde” til kommunernes tekniske forvaltninger, når det nu skal rettes – og det skal det! Landmændene står allerede i kø for at få den nødvendige kommunale rettelseshjælp.

Ingen tager ansvaret

Det er dybt kritisabelt, at myndigheder igen-igen anvender et kortmateriale af så tilfældig (u)nøjagtighed og ringe kvalitet.

På den anden side er der jo absolut nultolerance hos myndigheder, når det er landmandens indberetninger, der skal vurderes. Arealangivelser skal være med to decimaler, og er der afvigelser selv af ubetydelig størrelse, er der dømt hård straf.

Hvor kunne jeg ønske mig, at nogen i det offentlige system besad det mod, der skal til for at tage ansvaret på skuldrene for denne ”beklagelige fejl”, som et så fejlbehæftet kort nok vil blive omtalt som i deres system. Få nu de kort rettet.

Skulle myndighederne mod forventning redegøre for deres fejl, vil der blive lang kø ved talerstolen. Som det er nu, er der kun kø ved håndvasken.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Maskinbladets udgave HER samt Effektivt Landbrugs version HER).

1 kommentar til “Statens sløsede kort er umuligt at arbejde med”

  1. Du har fuldkommen ret. Landmændene blir trukket store beløb i støtten, blot der er en mikroskopisk fejl. Og/eller deres støtte udbetaling bliver måneder forsinket. Og det kan de færreste jo “bare lige klare ” . Jeg kender en , der havde to paller sandsække stående på tidl natura 2000 græs. Bøde, og hele udbetalingen var måneder forsinket. MEN, laver kommunerne eller det offentlige fejl. Laver udledninger, eller afliver mink og de bagefter rådner op , nej uha da da , så har piben en helt anden lyd. Vi mangler nogen der skal kontrollere kommunerne og det offentlige. Ligesom da vi havde amterne , til at sørge for kommunerne fik tingene gjort korrekt!!.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.