Se BL’s onlinemøde om spildevand

Bæredygtigt Landbrugs medarbejdere fortalte tirsdag aften om arbejdet med at få spildevands-problematikken ud over rampen

spildevand-fra-overløbsrør

Ingen voksen dansker kan længere være i tvivl om, at spildevands-problematikken spiller en hovedrolle, når der diskuteres miljøudfordringer i relation til det danske havmiljø. Med det resultat, at den danske landmand undgår at blive hængt ud for andres synder.

Men kampen stopper ikke med den store mediebevågenhed, som det hen over sommeren 2020 lykkedes Bæredygtigt Landbrug at få på emnet.

BL’s krav

”Vi presser stadig på for at få reglerne ændret. Der skal betales ekstra afgift af urenset spildevand. Og vi kræver et stop for overløb”, fortalte Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen tirsdag aften.

Her afviklede BL sit andet af i alt seks efterårs-onlinemøder, denne gang med spildevandet som tema. Efter en gennemgang af medieindsatsen ved presseafdelingen berettede Jørgen Evald Jensen om de mere faglige aspekter af emnet. Han kunne bl.a. afsløre, at 35 til 40 procent af fosforen kommer fra punktkilderne, og at kommunerne i adskillige år har sparet penge på manglende fosforrensning. Til gengæld er han stadig uforstående overfor, at urenset spildevand – ifølge kommunernes opgørelser – skulle indeholde mindre kvælstof end renset spildevand…

Journalister troede ikke deres egne øjne og ører

For Jørgen Evald Jensen var det en speciel oplevelse tidligere på året at servicere pressekorpset med spildevands-fakta:

”Flere af journalisterne nægtede simpelthen i begyndelsen at tro på, at der blev lukket så meget lort direkte ud i havet”, fortalte den faglige direktør på tirsdagsmødet.

Flere gode spørgsmål

Onlinemødet tog omkring et kvarter mere end de annoncerede 45 minutter. Det skyldtes ikke mindst gode spørgsmål fra BL-medlemmerne Bent Bertelsen og Jørn Rasmussen samt et input fra en af dansk landbrugs absolutte frontkæmpere, Jelling-landmanden og BL-æresmedlemmet Knud Jeppesen.

Næste onlinemøde er førstkommende torsdag aften – hvor emnet er efterafgrøder og kampen for gødningen. Du kan læse mere HER og tilmelde dig via linket HER.

Du kan se videoudgaven af tirsdagens onlinemøde herunder.

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst) og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (videoredigering)

Scroll to Top