Regeringen sætter soldater til at løse opgaver uden lovgrundlag

Knud Nielsen er skuffet over både Politiets samt Forsvarets ledelse og giver dumpekarakter til regeringen for ”minkgate”

demokrati

Af Knud Nielsen, byråds-, regionsråds- og folketingskandidat for Nye Borgerlige

De seneste dages kaotiske forløb omkring lovgrundlag – eller måske rettere mangel på samme – har i en vis grad også sat lyset på Forsvarets deltagelse i, hvad der viser sig at være en ulovlig nedslagtning af Danmarks raske minkbestand.

Det blev til syge, virusbefængte og raske over én kam.

For at forstå dette, skal man vide, at der eksisterer en lov, der giver den siddende regering i Danmark lov til at tillade Politiet at trække på militærets hjælp, nemlig ”almindelig hjælp”. Almindelig hjælp kan iværksættes ved afspærringer ved sportsbegivenheder, eftersøgninger og lignende ukomplicerede og ufarlige opgaver. De store flygtningestrømme siden 2015 har ad flere omgange krævet ændringer af loven, så den i langt højere grad end tidligere handler om terrorberedskab, bevogtning af nøglepunkter, synagoger etc. samt grænsekontrol.

Selvfølgelig skal lovligheden trykprøves

Som en klar ændring af ansvarsfordelingen er det nu sådan, at militærets folk til hjælp for Politiet strafferetligt er underlagt Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP). Udgangspunktet er dog stadig, at det er Politiet selv, der skal udøve de politimæssige beføjelser. Men det betyder ikke, at militærets ledelse via befalingsudgivelse ikke får mulighed for at trykprøve, om ordren nu også er lovlig.

Altså kan det nu passe, at Forsvaret skal ud at kontrollere, at minkavlere også får slået et bestemt antal mink ihjel til tiden? Adskillige minkfarmere og deres familier har også følt det meget upassende og skræmmende, at militæret stiller på deres bopæl og ejendom. I min optik er det en opgave, som militæret hverken skal eller bør deltage i. Den er ikke beskrevet i noget lovpapir, og hvis det endelig skal retfærdiggøres, så handler det om befolkningens sundhed på grund af en sundhedsmæssig trussel. Og det var allerede på tidspunktet for nedslagtningen klart, at mutanten Cluster-5 nok ikke var så farlig endda.

Skuffende at sådanne ordrer bare tages for gode varer

Men det er stadig i udgangspunktet en ulovlig ordre fra regeringens top, og derfor er der dumpekarakter til regeringen. Det er skuffende, at Politiets ledelse ikke tjekker lovmedholdeligheden, og der er undren over Forsvarets ledelses håndtering i denne sag, for ikke at være grundige nok i konfrontationen af et af grundlagene for udgivelsen af ordren, nemlig om der var lovhjemmel til at slå et helt erhverv ihjel.

Jeg håber for vores allesammens skyld, at i det mindste vort demokrati overlever og ikke aflives på grund af en mavefornemmelse og forsigtighedsprincippet.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til pressen. Skribenten har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.