Minkerhvervet skal overleve i tiden efter corona

Det er afgørende, at regeringens indgreb sker på en måde, så minkerhvervet kan overleve og komme tilbage, når krisen er overstået og sygdommen bekæmpet

seier

Af Peter Seier Christensen, fødevare- og landbrugsordfører for Nye Borgerlige

Dansk minkavl er blandt de bedste i verden. Det er en milliard-eksportforretning, og det er livsgrundlaget for tusindvis af danske familier.

Når regeringen nu slår dette års produktion af mink ned, slår man i realiteten hele erhvervet ihjel.

Det er en frygtelig situation, man bringer minkavlerne i. For mange et livsværk, der forsvinder med et slag.

På fode igen

Jeg mener, at regeringen må gøre alt, hvad man kan, for at sikre minkerhvervets overlevelse i Danmark, så den danske tradition for produktion af højkvalitetsskind kan komme på fode igen, når corona-krisen er overstået.

Det er forståeligt, at regeringen må handle, når myndighederne advarer om en mutation i mink, der risikerer at gøre en vaccine uvirksom. Det kan potentielt, hvis bekymringen viser sig begrundet, få alvorlige konsekvenser for folkesundheden, men det er afgørende, at regeringens indgreb sker på en måde, så minkerhvervet kan overleve og komme tilbage, når krisen er overstået og sygdommen bekæmpet.

Avlsdyr skal overleve

Danske minkavlere kan ikke bruge udenlandske avlsdyr. De danske mink er helt exceptionelle og deres skind i den absolutte top internationalt. Det har taget årtier at opbygge en avlsstamme, der leverer den kvalitet.

Regeringen må sørge for, at det nødvendige antal avlsdyr overlever. De må opbevares under forsvarlige forhold, til sygdommen er ovre. For eksempel på øen Lindholm, hvor der er sikre faciliteter til at undgå, at eventuel smitte spredes. En stamme af avlsdyr er simpelthen altafgørende for erhvervets overlevelse.

Fuld erstatning

Nye Borgerlige mener desuden, at når regeringen lukker et helt erhverv ned, er der tale om ekspropriation. Minkerhvervet er en kæmpe eksportindustri og livsgrundlaget for tusindvis af danskere.

Der må udbetales fuld erstatning ikke alene til den enkelte minkavler, men også til erhvervets følgevirksomheder som for eksempel afsætningsorganisationen Copenhagen Fur. Det vil ikke være tilstrækkeligt med den type hjælpepakker, som regeringen hidtil har stillet erhvervslivet i udsigt.

Det er hele kapitalapparatet i et helt erhverv, der bliver værdiløst, og det er enorme tab både for den enkelte og for samfundet.

Derfor er det med et så drastisk indgreb nødvendigt med langt større åbenhed fra regeringens side.

Offentlighed om beregninger og undersøgelser

Det er helt urimeligt, at denne beslutning om at lukke et helt erhverv træffes af regeringen uden at give fuld indsigt i de videnskabelige og sundhedsfaglige vurderinger, der ligger til grund.

Både af hensyn til danskernes fortsatte tillid til myndigheder og politikere men også af hensyn til erhvervet skylder man at lægge alle beregninger og undersøgelsesresultater helt åbent frem og lade andre eksperter give deres besyv med også.

(Indlægget har også været bragt på Nye Borgerliges blog, dén version kan du læse HER. Skribenten har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

2 kommentarer til “Minkerhvervet skal overleve i tiden efter corona”

 1. Niels Peder Storbjerg

  SÅ LÆNGE I HAR MINKERE HAR I NOGET AT FORHANDLE MED .I skal ikke finde jer i at de tvinger jer til aflivning inden 10 dage. Det er jo en GIDSEL TAGNING med jer og de bruger alle midler SÅ BRUG ALLE MIDLER MOD DEM NÆGT AT GASSE AVLSDYR .DEN DAG MINKENE ER VÆK. er DE FLØJTENEDE LIGE GLADE og I får en lille erstatning og I kan aflevere dem i banken KÆMP SÅ LÆNGE I ORKER

 2. Jeg er helt enig med dig Niels Peder. Og bankerne og kreditforeningerne vil tage den lille erstatning med kyshånd, for så derefter at erklære den konkurs. Så kan bankernes fedtede kurator venner tjene fedt på de ulyksalige mink familier bagefter. Og vi ved jo hvilken mægler de som altid vælger.
  Gem alle de dyr i kan. Få de avlsdyr ud på tomme farme. Hent foder selv, så ingen nævenyttige undrer sig over foderbilen. Gør det kun med folk i stoler på. Og ingen kommunikation om det , på tlf ,sms, mail osv. Det lyder umuligt,med kan lade sig gøre.
  Spær ejendommene af. Og ellers spørg om hjælp . Vi er nogle som har prøvet ovennævnte krig.
  Pt er coronan ikke værre end en influenza epidemi. Det er et svindel nummer at covid ved mink er så farligt. Det er blot en undskyldning for at nedlægge erhvervet. Verdens dygtigste mink avlere, med de bedste dyr. Generationers avls arbejde går tabt nu.
  Og hvad nu hvis…….. ulven kom pludselig importeret til landet. Hvad nu hvis, nogle ( der er syge nok på øverste etage ) henter svinepesten hertil, og får den ind i danske stalde. Så lukker også det erhverv.
  Tænk lige over det, for vi kan Ikke undvære landbruget i Danmark.
  Mink branchen alene kan true landets økonomi.
  Og med hensyn til erstatning. Ejendommene skal erstattes til fuld pris for jord ,bygninger mm. Og dyrene er umulige at sætte prisen på. Men ikke under 1000,- kr pr mink, uanset str og kvalitet.
  Alle pengene skal være skattefrie, så de berørte kan betale gæld mm. Linse mener jo de blot kan sadle om, men det tager sku tid. Og derxskal være et marked for det. Plus penge til omlægning mm.

  Jeg sender mine dybeste tanker til de berørte landmænd, ders familier og ansatte. Man skal nok være født i landbruget, for at forstå hvordan det berører .

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen