Få et hurtigt overblik over mink-situationen

Bæredygtigt Landbrugs formand og næstformand har mandag aften skrevet til alle folketingsmedlemmer

logo-softshelltoej-logo-bl-3

Al slagtning af mink skal sættes på pause – og minkbranchen skal sikres et eksistensgrundlag.

Dét er hovedbudskabet i det brev, som Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen og næstformand Peter Kiær sent mandag aften sendte til samtlige medlemmer af Folketinget.

”Vi skriver til dig, fordi landbruget og dit land har brug for dig – lige nu og her”, hedder det i brevet – der også taler om at ”redde familier på landet og borgernes tillid til demokratiet”.

Tvivl om lov- og beslutningsgrundlag

Skrivelsen kommer efter nogle særdeles hektiske dage hen over den forgangne weekend, hvor der for alvor blev sået tvivl om både lov- og beslutningsgrundlaget for regeringens beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark som følge af frygt for corona-mutationer.

Man skal holde tungen lige i munden for at følge med i mink-situationen i disse dage og timer, men her et hurtigt overblik:

Allerede fredag formidlede Bæredygtigt Landbrug – på vegne af en gruppe minkavlere – et forslag til en redningsplan for dansk minkavl. Du kan læse hele forslaget med 10 punkts-planen via linket HER.

Dyremishandling

Samtidig blev de sociale medier oversvømmet af billeder og videoer, der viser voldsomme billeder af de millioner af minkaflivninger – bl.a. fremgår det tydeligt, hvordan mange af minkene slet ikke dør i processen men ligger og gisper efter vejret – du kan se mere HER.

Senere samme weekend satte internationale topforskere spørgsmålstegn ved regeringens beslutning om masse-aflivning af mink, dét kan du læse mere om HER og HER.

BL aktiv i debatten

Bæredygtigt Landbrug bakkede søndag op om minkavlernes kritik og forlangte dokumentation for og åbenhed om beslutningen – det kan du blive klogere på HER.

Mandag formiddag krævede Bæredygtigt Landbrug et stop for mink-aflivningerne – og bakkede samtidig op om en nordjysk stævning af Fødevarestyrelsen i et forsøg på at få standset den systematiske mink-udryddelse, det kan du læse om i pressemeddelelsen HER.

Landmænd pressede Ellemann

Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen vendte mandag på en tallerken og ville alligevel ikke stemme for regeringens hastelov vedrørende minkaflivningerne. Dét skyldtes ikke mindst et kæmpe oprør fra partiets bagland i landbrugskredse, også fra Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer og direktører, som ringede rundt og pressede mange af Venstres folketingsmedlemmer. Dén sag kan du læse mere om HER.

En minkavler – og borgmesterkandidat – i Varde har nu standset sine minkaflivninger, mens han venter på, om regeringen får styr på lovgivningen bag beslutningen, dét kan du læse om i artiklen HER.

DF og Venstre på banen

Samtidig kræver Dansk Folkeparti et øjeblikkeligt stop for aflivningerne, der altså er uden lovhjemmel, hvilket du kan blive klogere på HER. Mens Venstre har indkaldt til samråd, fordi massegravene med mink kan medføre kvælstof-forurening i stor stil, det kan du læse om HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.