Venstrefløjen udeblev fra landbrugs- og miljødebat

Hverken Enhedslisten, SF, Alternativet eller Radikale Venstre tog onsdag imod invitationen fra Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister

Møde på Axelborg 1

Enhedslisten, SF og Alternativet vil helt af med konventionelt landbrug i Danmark – og Det Radikale Venstre vil ligeledes minimere en af nationens store indtægtskilder, nemlig svineproduktionen og -eksporten.

Ikke ét eneste af disse partier svarede imidlertid positivt på invitationen, da Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister onsdag traditionen tro havde arrangeret debatmøde med Folketingets landbrugs- og miljøordførere lige ovenpå Folketingets åbning.

Derfor var der i onsdagens panel – med deltagelse af Anders Kronborg (S), Erling Bonnesen (V) og Henrik Dahl (LA) – bred enighed om, at Danmark har brug for et stort og stærkt og også fortrinsvist konventionelt landbrugserhverv. Ikke mindst af hensyn til de adskillige tusind arbejdspladser, erhvervet skaber – særligt udenfor de større byer.

Social kapital i landdistrikterne

”Det handler også om fortsat at skabe noget social kapital i landdistrikterne. Det er kendetegnende, hvor mange af bandereklamerne i sportshallerne ude på landet, der på en eller anden måde har tilknytning til landbruget. Dét fortæller mig en hel del om landbrugets betydning for sammenhængskraften udenfor metropolerne”, lød det fra Anders Kronborg (S).

Blåt flertal udenfor de store byer

Dét fik Liberal Alliances Henrik Dahl til at gøre opmærksom på, at regeringens parlamentariske grundlag – Enhedslisten, SF og Det Radikale Venstre – har en noget anden indgangsvinkel end regeringspartiet selv. Og at det derfor bliver nødvendigt for Socialdemokratiet at samarbejde med de borgerlige partier:

”Venstrefløjen vil ødelægge landbruget, ikke mindst det konventionelle af slagsen. Og det er jo ikke tilfældigt, at tog man de fire største danske byer ud af ligningen, så havde vi faktisk en blå regering i Danmark. Dét fortæller alt om, at regeringens støttepartier er bypartier”, sagde Henrik Dahl – som i øvrigt benyttede mødet til at tale imod den omsiggribende planøkonomi i landbrugsreguleringen.

Anders Kronborg har bestemt ikke noget imod samarbejde med de borgerlige. Tværtimod, betonede han:

”Jeg skammer mig ikke over vores parlamentariske grundlag. Men de landmænd, jeg har mødt, taler om nødvendigheden af at kende den politiske horisont, når det gælder rammevilkår. Så man ved, hvad man har – også når en regering måtte skifte farve. Så jeg håber virkelig og vil arbejde for brede forlig på landbrugsområdet”, sagde socialdemokraten.

S-kritik af Veganerpartiet

På fødevare- og landbrugsjournalisternes årlige debatmøde – der denne gang blev afviklet hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København og havde deltagelse af omkring 20 journalister fra fortrinsvis landbrugspressen – benyttede Anders Kronborg også lejligheden til at tage afstand fra Veganerpartiets ekstreme synspunkter og metoder:

”Der er ingen som helst grund til at udskamme hverken flittige, dygtige landmænd eller forbrugere, som godt kan lide at spise flæskesteg. Når man så ovenikøbet bruger ulovlige metoder ved indbrud hos landmændene, kammer det jo helt over. Jeg kunne i det hele taget godt tænke mig et mere nuanceret syn på svineproduktionen – det er jo en kendsgerning, at de meget store svinebedrifter, som så mange øjensynligt er imod, udleder mindre ammoniak og tydeligvis har et lavt klima- og CO2-aftryk”, sagde han.

Nej til kommunalt miljøselvstyre

Anders Kronborg fastslog også, at landbruget bør reguleres udelukkende fra Christiansborg. Dermed hentydede han til de kommuner, der – hidtil forgæves – har forsøgt at overtage retten til at afvise eksempelvis udvidelser af svinefarme, også når disse bedrifter overholder alle gældende miljøregler.

”Vi skal ikke have politikken ud i de enkelte kommuner”, lød det fra Anders Kronborg.

Her fik han utvetydig opbakning fra den altid landbrugsvenlige Erling Bonnesen (V). Venstre-manden har selv aktivt bekæmpet bl.a. Esbjerg Kommunes ønske om egenhændigt at kunne afvise bl.a. svinestalds-udbygninger.

”Vi skal have én miljøpolitik i Danmark, ikke 98 forskellige”, sagde Erling Bonnesen – med henvisning til antallet af kommuner.

Arbejdspladser må ikke jages ud af landet

Biodiversitets-tiltag fyldte også en del på onsdagens debatmøde. Det samme gjorde klimaet og ikke mindst Folketingets kommende klimaforhandlinger, og de fremmødte politikere var endda helt nede og kommentere i detaljer på sådan noget som klimavenlige stalde og mere klimavenlig fodring.

Erling Bonnesen understregede – endnu engang – at Venstre ikke lægger stemmer til en klimaaftale, der resulterer i, at man jager arbejdspladser, landbrug og fødevarevirksomheder ud af landet:

”I virkeligheden handler det meget mere om at få de øvrige lande op i gear, fordi vi selv har så megen erfaring med at producere fødevarer på en klimavenlig måde”, forklarede Erling Bonnesen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst) og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (foto)

3 kommentarer til “Venstrefløjen udeblev fra landbrugs- og miljødebat”

  1. Poul Evald Hansen

    Landbruget bidrager kun med få pct. af BNP og og store negative virkninger for natur og miljø, så vi kan uden særlige problemer regulere landbruget, så det fylder mindre og belaster Danmarks natur og miljø langt mindre.

  2. Flemming Møller

    Primærproduktionen bidrager ikke ret meget til BNP, men bidrager sammen med følgeindustrien markant til samfundsøkonomien med en eksport på omkr. 150 mia.
    Det giver et provenu til statskassen i nærheden af 60 mia.
    Beklageligt, at venstrefløjens ulyst til at diskutere landbrug skyldes kollektiv vildledning.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.