Ingen har gavn af mindre landbrugsjord

Den internationale efterspørgsel efter mad forandrer sig ikke, blot fordi man i Danmark eventuelt nedlægger en del af fødevareproduktionen

markfoto-3

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Trudslevvej 58, Løkken

Vil man give den danske landmand en ordentlig pris for hans jord – og han selv er med på idéen – er det fint for mig.

Fagligt funderet er det imidlertid ikke, når både politikere, forskere og minsandten også en enkelt landbrugsorganisation nu taler for at udtage landbrugsjord i et forsøg på at gavne klimaet.

De bedste i verden

Vi kan godt blive enige om, at enkelte forsumpede lavbundsarealer hverken er særligt dyrkningsegnede eller klimavenlige. Men vi ved stadig alt for lidt om effekten af jordudtagning.

Så meget ved vi dog: Mindre landbrugsjord i Danmark generelt vil gøre verden til et værre sted. De danske landmænd hører til dem på verdensmarkedet, som producerer mest miljø- og klimavenligt overhovedet. Det gælder ikke bare planteavl men også kødproduktion. Vi er faktisk nummer ét i verden indenfor svineproduktion, når vi ser på hitlisten over de mindst CO2-udledende landbrugslande. Derudover glemmer man at medregne al den CO2, landbrugsjorden optager, altså plusserne i klimaregnskabet.

Jord er en knap ressource

Den internationale efterspørgsel efter mad forandrer sig ikke, blot fordi man i Danmark eventuelt nedlægger en del af fødevareproduktionen. Jord er en knap ressource, og de hektar, man udtager herhjemme, skal i så fald bruges til at producere fødevarer andre steder i verden – hvor miljø- og klimaaftrykket er meget større. Dét bliver ingen lykkeligere af, selv om det snævre danske klimaregnskab på dén måde sminkes.

Klimapolitik skal ikke føres med egoistiske nationale målsætninger for øje men i forhold til, hvad der gavner hele kloden. Vi har derfor en global forpligtigelse til at producere fødevarer i stor stil her i Danmark.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen. Ikke alle versioner kan du se online, men du kan eksempelvis læse udgaverne hos Indblik.net HER, Effektivt Landbrug HER og Maskinbladet HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.