Hvor er Mette Frederiksen?

Fiskeriet er et vigtigt erhverv for regeringen, lød det forleden fra statsministeren - men det gælder forhåbentlig også andre erhverv?

mette-1

Af pensioneret minkavler Kjeld V. Larsen, Sorthøj, Aalborg

Jeg har haft med mink at gøre i ca. 45 år.

Det har været en utroligt spændende branche at arbejde i. Jeg gik på pension den 1.1. 2017 og har siden nydt min pensionstilværelse, men har løbende fulgt med på sidelinjen for at se, hvordan det gik med mit erhverv, som lille Danmark er verdensmestre i.

Det er altid gået op og ned i minkbranchen, sådan er det at være i et erhverv, der er fri af subsidier.

Sunde principper i erhvervet

Jeg skal ikke lægge skjul på, at branchen var økonomisk presset, inden corona kom til landet. Men kriser er branchen altid kommet ud af ved egen kraft.

Det er et sundt princip, at det er udbud og efterspørgsel, der bestemmer prisen. Vi har i mange år eksporteret for milliarder af kroner. Da det gik bedst, stod minkbranchen for ca. en tredjedel af Danmarks samlede eksport til Kina, og det var endda midt under finanskrisen. Politikerne stod i kø hos Kopenhagen Fur og roste os langt op i skyerne. På vores årlige generalforsamling var politikerne på talerstolen med rosende bemærkninger (også socialdemokrater) – det var en dejlig tid.

Hvad med fremtiden?

Nu er corona kommet ind på farmene. Hvordan er der ingen, der ved. Vores fødevareminister har sat Fødevarestyrelsen på en umulig opgave med at aflive de syge dyr samt alle raske dyr inden for 7,8 km. Sågar de dyr, der var smittet i sommer og som har dannet antistoffer, skal aflives.

Så er det, jeg kommer op i det røde felt: Hvor skal avlsdyrene til den kommende sæson komme fra? Hvornår får man sikkerhed for, at man kan få dyr ind på farmen til næste sæson?

Hvornår vil fødevareministeren svare på branchens henvendelse fra for 14 dage siden, hvor de kommer med forslag til en ændring af strategien vedr. aflivning og afstandskrav, netop for at redde avlsdyr til den kommende sæson.

Kaotisk situation

Fødevareministeren har sat minkavleren og hans familie i en kaotisk situation, det er altså ca. 6.000 arbejdspladser, der er på spil. Hvis ikke avlerne må få dyr ind til februar, som det er nødvendigt for at få en produktion i 2021, hvem forrenter så avlerens produktionsanlæg? Får foderleverandører, pelserier og andre leverandører til branchen støtte?

På rundtur i det nordjyske

Så er det, jeg kommer til overskriften:

Hvor er Mette Frederiksen?

I sidste uge var statsministeren på besøg i Skagen hos en fisker og proklamerede, at hun ville gøre alt for fiskerne, da det var et vigtigt erhverv for Nordjylland. Det er jeg helt enig i.

Men statsministeren passerede mange minkfarme på sin vej til Skagen. Og minkfarme er altså et lige så vigtigt erhverv for Nordjylland, og lige nu ligger avlerne ned. Det havde været dejligt, hvis statsministeren havde stoppet op og besøgt en af de farme, der har været ramt af corona, men som er raskmeldt igen – for at fortælle, at regeringen står bag minkavlerne.

For det gør den vel?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Maskinbladets udgave HER. Skribenten er medlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.