Gyldendal manipulerer skolebørn om landbruget

Forlaget Gyldendal bruger bl.a. et foto fra det østlige Rusland til at fortælle om dansk landbrugs påståede forurening. Forlaget ønsker ikke at stille op til interview...

Photo 20972783 © Rubik Oleg | Dreamstime.com

Skolebørn i 8.-10. klasse bliver udsat for undervisningsmateriale, der er manipulerende og ekstremt fyldt med faktuelle fejl. Eller også dumper Gyldendals skribenter af undervisningsmateriale fælt i geografi.

”Hvordan går det med de danske søer?”

Sådan spørger Gyldendal i overskriften i noget af undervisningsmaterialet på sin internetportal til skolebørn. Et foto af en meget tydeligt forurenet sø ser skræmmende ud. I billedteksten står der:

”Vækstbetingelser. For meget næring i en sø giver gode vækstbetingelser for planter. Med tiden kan søen vokse til og blive til en mose for måske til sidst helt at forsvinde”.

Hov – der er en bjergkæde i baggrunden…

Dansk landbrug er tydeligvis ikke god ved søerne. Men det skarpe øje vil lægge mærke til, at der er en bjergkæde langt ude i baggrunden. Da Bæredygtigt Landbrug undersøger fotoet, viser det sig da også, at det ikke er en sø fra Danmark.

Det er taget af fotografen Oleg Rubik, som er fra Chuguevka i nærheden af Vladivostok i det allerøstligste Rusland. Forlaget har altså brugt et foto, der intet har med Danmark at gøre.

Teksten i materialet fortæller også, at der er tilbagegang for søer i Danmark.

”Mange af de mindste søer er truet af at gro helt til og forsvinde. Det sker, når rørsumpen vokser sig større år efter år”.

Dette står i modsætning til, at Miljøstyrelsen på sin hjemmeside fortæller om fremgang for de danske søer.

En canadisk sø i Danmark

Søen fra Vladivostok er ikke den eneste, som Gyldendal får lagt i Danmark. Canada synes også at være en del af det danske kongerige.

I materialet ”For meget næring i søen” fortæller forlaget om, hvordan landbruget er skyld i, at der er for meget fosfor og kvælstof i de danske søer.

”Det gør den danske natur mere ensartet, og noget af den biologiske mangfoldighed går tabt.”

Til at illustrere dette har forlaget valgt et foto, hvor et tykt lag af algesuppe dækker overfladen. Søen fremstår som dansk, men det viser sig ved nærmere undersøgelse, at fotoet er fra Swan Lake i Canada.

Afviser at besvare spørgsmål

Bæredygtigt Landbrug ville gerne vide, hvorfor Gyldendal bruger et foto af en beskidt sø tæt på stillehavskysten og en sø i Canada til at illustrere danske søer med. Det er ekstremt negative fotos, der naturligvis intet har med danske landmænd at gøre.

Forlagschef Mikael Pedersen fra Gyldendal ønskede ikke at stille op til et telefonisk interview, da Bæredygtigt Landbrug kontaktede ham. Han krævede at få spørgsmålene på skrift. Dette sendte Bæredygtigt Landbrug til ham, men forlaget har efterfølgende afvist at svare på dem.

Landets største regionalavis JydskeVestkysten har også fornylig – på Bæredygtigt Landbrugs opfordring – skrevet om det skolemateriale fra bl.a. Gyldendal, der dæmoniserer især konventionelt landbrug i Danmark. Dén artikel kan du læse via linket HER.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

7 kommentarer til “Gyldendal manipulerer skolebørn om landbruget”

 1. ‘…undervisningsmateriale, der er manipulerende og ekstremt fyldt med faktuelle fejl…’
  -Øhh er det ikke netop BL’s varemærke..? Tyv tror hver man stjæler..🤣🤣🤣
  Desuden ændrer billedmanipulationen jo ikke ved det faktuelle, at for meget gødning giver øget plantevækst, så vandhullet/søen i sidste ende gror til..?

  1. Det ændrer det ikke noget på, nej. Men hvis Gyldendal forsøger at insinuere, at der gødes for meget, i de danske landbrug, hvilket fører til overgroede søer og vandløb, så er det vel ikke for meget forlangt, at de finder beviser for dette, i den danske natur, og ikke i Rusland?

   Det svarer til du vil argumentere for, at trafiksikkerheden herhjemme er for ringe på de danske motorveje, og så fremlægger beviser, i form af videoer af den tysk autobahn, et sted hvor der er fri hastighed.

   Den holder ikke i retten – med mindre, det handler om, at fjerne fartgrænserne på de danske motorveje.

 2. Hej. Jeg er en 14 årig skoleelev. I min fritid går jeg meget op i landbrug. Jeg er op vokset på et konventionelt svine landbrug. Så jeg vil sige at jeg om nogen ved hvordan et landbrug hænger sammen.
  Vi har i et stykke tid haft om grønne erhverv på Alina, hvor det har handlet meget om landbruget. Der har blandt andet været billeder af grise der smurt ind i lort og ligger i deres eget lort. Hvor meget om sprøjtemidler og gødning forurenet grundvandet, sø og åer. Det har stået at at søer er blevet tilgroet af alger på grund af det. Hvor der også har været billeder å der er tilgrøet og fyldt med affald.
  Jeg bliver extremt sur nå jeg har læst og har også nægtet at læse noget af det. Det har fyldt meget for mig så det er dejligt at jeg ikke er den eneste der kan se problemet.

 3. Jakob Skodborg Jensen

  Kravet må kort og godt være at Gyldendal droppes – som leverandør til skoler i DK.

  Det må være ret uintelligente personer der laver dette materiale – at manipulationen er så let at opdage…. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.