Flere årsager til kraftigt iltsvind i Vejle Fjord

Landbruget fremstår urimeligt som de skyldige, mens andre går fri, mener landmand Knud Jeppesen

knud-jeppesen

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Tørringvej 30, Sandvad, 7300 Jelling

Under Vejle rubrikken var der 8/10 en udmærket artikel om kraftigt iltsvind i Vejle fjord. Og der forklares fint, at for mange næringsstoffer er medvirkende til iltsvindet. Når man så ser i faktaboksen står der at ”landbruget står for omkring 60-70 % af kvælstofudledningen”.

Nå tænker den kloge læser: ”så må det jo være landmændenes skyld med alt det iltsvind”. Intet om at det også er fosfor, hvor over 1/3 kommer fra spildevand-intet om at lige netop Vejle er en af dem der udleder allermest urenset spildevand i hele landet. Det svarer til, at man laver en artikel om farlige højresvingsulykker i byerne hvor problemet er lastbiler og cykler i vejkryds. I fakta boksen står der så at 60-70% af bilerne i byerne er personbiler. Det giver heller ingen mening.

Ja der kommer kvælstof ud i vandmiljøet fra landbruget, ligesom der gør fra skove, haver, golfbaner, naturområder -ja alle steder hvor der er grøn vækst. Men det meste udledes i vintermånederne, hvor der ikke er meget vækst. Om sommeren suger alle planter al den næring de kan få fat i. Jeg forstår ikke man kan snakke iltsvind i bl.a. Vejle fjord uden at nævne, at Vejle Spildevand er en dem i landet der sender allermest urenset spildevand ud i vandmiljøet.

Tal fra PULS databasen hvor kommunerne skal indberette alle overløb til Miljøstyrelsen, viser at Vejle har 106 overløbssteder fordelt rundt i kommunen og i 2019 udledte over 1,5 mio. m3 urenset spildevand. Det er samme mængde som storbyen Odense og mere end både Ålborg og Aarhus! Bare overløb fra selve renseanlægget er 790.000 m3. Det er det største udledning på et enkelt overløbssted i hele Danmark efter Kbh. og Gentofte. Og ikke ud i store Øresund, men ud i lille Vejle fjord. 790.000m3 svarer til over 2000 m3 om dagen eller, at der holder 60 lastbiler og pumper urenset spildevand i havnen hver dag. Året rundt. Og det har været overløb 52 gange i 2019, så den sædvanlige ”forklaring” med at ”det er kun ved skybrud og voldsomme regnskyl vi har overløb” holder ikke. En lille regnbyge er åbenbart også nok. Og det ene sted er så kun det halve af alt det der sendes ud fra Vejle Kommune. Samlet set er der næsten 3000 overløb rundt i kommunen om året!

Problemet med urenset spildevand er alt det organiske stof(lort), miljøfremmede stoffer, tungmetaller og især i badesæsonen også alle de tarm-og colibakterier der lukkes direkte ud. Alt ”mudderet” lægger sig som et dyndlag på bunden af fjorden og kræver en masse ilt for at omsættes. For det meste omsættes på sigt. Den mængde urenset spildevand Vejle lukker ud beregnes til at skulle bruge ca. 200.000 kg ilt for at fjerne det der lukkes ud om året. Det kan da kun betegnes som en direkte årsag til iltsvind.

Det kan godt være nogen der synes det kun er en detalje med urenset spildevand, men at det ikke skulle være stærkt medvirkende til iltsvindet i fjorden, er svært for mig at forstå med de kæmpe mængder. Så vigtigt at vi fokuserer på alle parametre for at skabe en Sund Vejle Fjord.

Indlægget har været bragt i Vejle Amts Folkeblad, og kan ses HER

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.