BL-direktør: Gyldendal fører skrækkampagne mod landbruget

Usandheder er sammen med politisk indoktrinering og negative faktuelle fejl massivt til stede i det kendte forlags undervisningsmateriale om landbruget

Hans Aarestrup

Det er en hovedrystende direktør for Bæredygtigt Landbrug, som ser på Gyldendals undervisningsmateriale. Børnene i folkeskolen bliver bildt ind, at en russisk sø med okkerbrun bund er et eksempel på en forurenet dansk sø.

”Det er absurd, at man for at stille dansk landbrug i et dårligt lys henter fotos fra udlandet. Det er svært at tro, at det kan være en fejl og ikke en bevidst handling. Gyldendal har i den grad et forklaringsproblem”, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup.

Skolebørn bør kende sandheden – ikke vildledes

Afsnittet hedder ”Hvordan går det med de danske søer?”

Der bliver fortalt om betydningen af næringsstoffer fra landbruget og deres betydning for søerne. Der følger et foto af en sø med, og den ser decideret ulækker ud. Fotoet er bare fra området omkring Vladivostok i det østlige Rusland. Det er ikke det eneste udenlandske foto, som Gyldendal bruger til at illustrere dansk natur med.

”Selv hvis de fotos kom fra Danmark, så er de jo ikke repræsentative for, hvordan danske søer ser ud. Skolebørn skal have at vide, hvordan det generelle billede er”, forklarer Hans Aarestrup.

Efter en gennemlæsning af materialet er han ikke i tvivl.

“Det her er en decideret skrækkampagne mod dansk landbrug. Gyldendals ledelse bør stå frem og tage ansvaret for deres forlags udgivelser. De bør sørge for et fuldstændigt nyt materiale, der giver et afbalanceret og korrekt billede”, siger Hans Aarestrup.

Økologisk skønmaleri

Gyldendals materiale har ekstremt mange faktuelle fejl, der alle er negative i forhold til konventionelt landbrug. Det gælder blandt andet oplysningen om, at pesticider ophobes i fødekæden og slår større dyr ihjel på denne måde. Man fortæller om arsen i grundvandet men nævner ikke, at det er et naturligt forekommende stof. Derimod fremstår det, som om det er forurening fra landbruget.

Materialet påstår også, at mange drikkevandsboringer har over 50 mg/l nitrat, selvom tallet i den seneste rapport fra GEUS er på 0,8 % af drikkevandsboringerne. Desuden påstår Gyldendal i strid med sandheden, at der ikke bruges sprøjtemidler i økologisk landbrug, og der fremhæves reelt ingen negative sider.

”Det er meget tydeligt, at materialet er lavet for at indoktrinere børnene til at mene, at økologi er godt, mens konventionelt landbrug er dårligt. Men børnene bør jo bare have korrekt faglig information og så selv tage stilling ud fra et korrekt grundlag”, siger Hans Aarestrup.

Gyldendals forlagschef, Mikael Pedersen, ønskede ikke at stille op til et telefonisk interview, men krævede spørgsmålene på skrift. Dette sendte Bæredygtigt Landbrug til ham, men forlaget afviste efterfølgende at svare på spørgsmålene.

Du kan læse mere om Gyldendals manipulerende undervisningsmateriale i artiklen HER.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

1 kommentar til “BL-direktør: Gyldendal fører skrækkampagne mod landbruget”

  1. Peder Kirkegaard

    Hvem er forfatteren? Gyldendal har vel ikke selv skrevet bogen, men selvfølgelig godkendt og udgivet den.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.