Bæredygtigt Landbrug politianmelder Fødevarestyrelsen

Minkavlere frygter, at styrelsens kontrollanter har spredt smitten på de danske minkfarme

Formand Flemming Fuglede fra Bæredygtigt Landbrug, som holder generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole.

Bæredygtigt Landbrug har tirsdag politianmeldt Fødevarestyrelsen. Det sker i et forsøg på at komme til bunds i den mystiske sag om coronasmitten, der har spredt sig fra minkfarm til minkfarm i fortrinsvis Nordjylland.

”Vi kan nu konstatere op til flere tilfælde, hvor minkfarmene er smittet med covid-19 meget kort tid efter, at Fødevarestyrelsen har været ude for at kontrollere besætningen”, fortæller Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen.

Basale sikkerhedsregler negligeres

”Mange minkavlere har jo nærmest barrikaderet sig på gården for ikke at få smitten ind. De eneste, der kommer ind, er styrelsens folk – fordi de tiltvinger sig adgang. Det er under al kritik, at kontrollanterne ikke fremviser negative corona-tests, når de ankommer. Og det er horribelt, at Fødevarestyrelsens udsendte medarbejdere i det hele taget negligerer helt basale regler for smittebeskyttelse,” tilføjer han.

Ifølge Bæredygtigt Landbrugs research overholder Fødevarestyrelsen ikke minkavlernes egne smittebeskyttelsesplaner – og styrelsen tilbageholder endog væsentlige oplysninger, der ellers kunne være med til at opspore smittekæden. Det er bl.a. efter simpel kontrol af besætningernes indhegning, at der efterfølgende er konstateret covid-19 i de pågældende besætninger.

Anmeldelse sker med udgangspunkt i konkrete hændelser

At én måge har vist sig at have coronavirus på sin fod, ændrer ikke på, at kontrollanter har et ansvar for at forhindre smittespredning. Derfor har Bæredygtigt Landbrug nu indgivet politianmeldelse med udgangspunkt i hændelsesforløbet på en konkret nordjysk bedrift.

”Minkavl skaber ligesom øvrig landbrugsaktivitet både beskæftigelse, eksport og indtægter til samfundet. Det handler ikke bare om mink, men om at myndigheder agerer med respekt overfor hele landbruget. Vi skylder erhvervet at få det her undersøgt til bunds – og da vi ikke selv har mulighed for at gøre dette, må det blive en opgave for politiet”, forklarer Flemming Fuglede Jørgensen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

(Ovenstående tekst er også udsendt som pressemeddelelse. Du kan bl.a. læse versionen hos TV2 Nyhederne HER, Jyllands-Posten HER, Berlingske HER, Politiken HER, B.T. HER, TV Midtvest HER, Watchmedier HER, Finans.dk HER, TV2 Nord HER, Herning Folkeblad HER, Midtjyllands Avis HER, Landbrugsavisen HER samt udgaven i Maskinbladet via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen