Vildsvinehegnet ved grænsen kan redde dansk svineeksport

Dansk Folkeparti fik mange hug for hegnet, der nu imidlertid ser ud til at være rettidig omhu – skriver folketingsmedlem Lise Bech

Lise Bech

Af Lise Bech, folketingsmedlem, fødevare- og landbrugsordfører (DF)

Efter fundet af afrikansk svinepest i Tyskland forventer en tysk sammenslutning af kødvirksomheder, at det kinesiske og japanske eksportmarked lukker inden længe.

Heldigvis har Danmark et vildsvinehegn på grænsen til Tyskland, og det kan med lidt held forhindre den afrikanske svinepest i at brede sig til Danmark.

Vildsvinehegnet stod færdigt i slutningen af sidste år. Det 70 km lange og halvanden meter høje hegn har ifølge Naturstyrelsen kostet omkring 45 mio. kr.

Dansk Folkeparti har været bannerfører for at få hegnet sat op som et værn mod svinepesten. Selvom et bredt flertal stod bag beslutningen, fik DF alligevel mange hug for hegnet.

Men nu ser det ud til at være rettidig omhu at forsøge at undgå, at den afrikanske svinepest kommer til Danmark.

Modstanden mod hegnet har ikke kun været af verbal art. I maj blev der begået hærværk mod hegnet ved Kollund, hvor 150 meter af hegnet blev klippet ned. Hærværket må betegnes som en overordentlig uforstandig handling begået af hærværkspersoner uden forståelse for de alvorlige konsekvenser, som det vil få for dansk landbrug, hvis den afrikanske svinepest kommer til Danmark.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs onlineudgave HER samt Maskinbladets version via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Vildsvinehegnet ved grænsen kan redde dansk svineeksport”

  1. Poul Evald Hansen

    Der er også begået hærværk på andre områder. Hegnet er blevet ført gennem fredede og beskyttede områder, uden at der er søgt dispensation, som man ellers skal, f.eks. ved Kollund Skov. Hegnet er i øvrigt Ebberød Bank. Vildsvin kan svømme over Flensborg Fjord, og har gjort det, og der er brede passage ved veje, baner og vandløb. Hvis der er en brunstig so på den anden side af hegnet, kan en ivrig vildorne sikkert godt finde ud af at komme enten over, under eller igennem. – Det er den intensive, konventionelle svineproduktion der er syg. – Mien, jo! Dansk lov skal overholdes! Husk det kære landmænd også når det gælder bl.a. drænlovgivningen og okkerlovgivningen. Noget for noget!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.