Tak til udlandet for at rose danske landmænd

Den danske landmand kan sagtens ranke ryggen og være stolt af sin indsats - selv om det kan være svært at mærke på den hjemlige debat...

hvede-til-hjemmeside

Af Otto Gasmann, landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug, Gelstedvej 9, 4160 Herlufmagle

Som landmand er jeg vant til at skulle forsvare mit erhverv overfor omverdenen, f.eks. nede i den lokale sportsklub. Det skyldes, at politikere, meningsdannere og såkaldte miljøorganisationer har bildt offentligheden ind, at dansk landbrug udgør et problem for såvel miljøet som klimaet.

Paradoksalt og tankevækkende nok storroses de samme danske landmænd samtidig af udlandet:

To store undersøgelser komplimenterer os

Tidligere på sommeren kom det via en stor amerikansk undersøgelse frem, hvordan dansk landbrug hører til de mest klimavenlige af slagsen. Vores svineproduktion er endda nummer ét, når det gælder listen over de mindst CO2-udledende landbrugslande.

Nu viser en ny analyse, hvordan dansk landbrug har et særligt stærkt internationalt image i forhold til både bæredygtighed, dyrevelfærd og lav miljøpåvirkning. Den danske fødevareklynge hører simpelthen – lyder konklusionen fra vores eksportmarkeder – til de mest bæredygtige i verden.

Gad vide, hvordan det er kommet dertil, at vi landmænd skal lægge ryg til så megen kritik herhjemme – mens vi er internationalt berømmet for eksempelvis et minimalt forbrug af pesticider og antibiotika samt vores evne til at mindske såvel udledninger som CO2-forbruget?

Vi kan ranke ryggen – ikke mindst efter coronaen

Om ikke andet bør corona-tidsalderen da have lært os noget om betydningen af en stor og stærk og endda miljø- og klimavenlig fødevaresektor her til lands. Mens store dele af samfundet har været nedlukket, har landmændene således knoklet for at sikre vores madforsyning. Mit eget beskedne bidrag gælder i alt 110 hektar rug, hvede og byg til rugbrød, franskbrød og øl samt spinat, som bl.a. kvalitetsbevidste asiater efterspørger.

Den danske landmand kan sagtens ranke ryggen og være stolt af sin indsats. En smule anerkendelse, også på de hjemlige breddegrader, ville være på sin plads.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade og øvrige medier, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs udgave HER og Maskinbladets onlineversion via linket HER).

1 kommentar til “Tak til udlandet for at rose danske landmænd”

  1. Henrik Møller Andersen

    Vores problem er, der er for mange der tjener deres løn, og kapre stemmer på, at være utilfreds med os.
    Vi kan bruges, til at pudse andres glorie.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.