Svineproducenter ønsker 48 timers kontrol ved grænsen

Fundet af afrikansk svinepest i tyske vildsvin må ikke gå ud over dansk eksport

grise1000px

Torsdag blev der bekræftet udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland. Det får nu Danske Svineproducenter til at opfordre Fødevarestyrelsen til straks at indføre en midlertidig 48 timers kontrol af svinetransporter ved den dansk-tyske grænse.

”Vi er meget bekymrede for konsekvenserne af fundet af afrikansk svinepest i tyske vildsvin. Med ét slag bringer det hele den tyske svineproduktion på gyngende grund, og vi ved endnu ikke, om de tyske svineproducenter vil reagere rationelt, eller om de vil gå i panik og måske nægte at modtage de danske smågrise, der er på vej til dem. Det er det, der bekymrer os allermest lige nu!”, siger Per Bardrum, som er direktør for Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

Fokus på alle grænseovergange

Han forklarer, at det er et skrækscenarie, idet det kan gå ud over dyrevelfærden og true sundheden hos danske grise, hvis der begynder at strande danske smågrise i svinetransporter, fordi de ikke bliver læsset af, og hvis der måske endda er vognmænd, som forsøger at returnere grise til Danmark.

”Det er derfor, vi opfordrer Fødevarestyrelsen til straks at etablere ekstra kontrol ved den danske grænse for at forhindre sådan et skrækscenarie. Ikke kun ved de store overgange, men ikke mindst ved de mindre passager”, understreger han og tilføjer, at han også frygter, der kan strande grise i danske samlestalde, hvis tyske landmænd nægter at modtage de grise, der er på vej til dem.

Anderledes standarder i Tyskland

Per Bardrum forklarer, at man så et markant fald i prisen på grise, da der udbrød svinepest i Belgien – for præcis to år siden – den 9. september 2018. Det er derfor velbegrundet, når Danske Svineproducenter frygter, at udsigten til et prisfald måske kan få tyske svineproducenter til at vælge at lade stalden stå tom i en periode.

”I modsætning til danske standarder er det i forvejen en ikke ukendt kultur blandt tyske svineproducenter, at man fylder staldene, når prisen er god, og lader stalden stå tom, når prisen er mindre god”, forklarer han.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen