Statsministeren har ret

Vi holder Mette Frederiksen op på hendes ord om afgifters negative betydning - skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

peter-kiær-nummer-2

Af Peter Kiær, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Det er ikke højere afgifter men derimod ny teknologi, der skal bringe Danmark i mål med klimaambitionerne.

Sådan lød det forleden fra statsminister Mette Frederiksen, da hun holdt tale på Dansk Erhvervs årsdag. Og det er godt set af regeringslederen.

Dumt bare at flytte produktionen

Dansk landbrug er nemlig verdensberømt for sin miljø- og klimavenlighed. Vi har i forvejen mindsket CO2-udledningen, samtidig med at vi har øget produktionen ganske betragteligt. Hvor mange andre erhverv kan prale af sådan en omstilling? Det giver derfor ingen mening at flytte eksempelvis korn- eller kødproduktionen til lande med større klimaaftryk i landbrugsproduktionen, hvilket helt sikkert ville blive resultatet af yderligere afgifts-plager.

Vi holder naturligvis Mette Frederiksen op på hendes ord, også med tanke på efterårets klimaforhandlinger.

Manglende blokpolitik?

Desværre har vi tidligere set, hvordan statsministerens intentioner har været svære at genkende i den konkrete landbrugspolitik. En socialdemokratisk regering vil ikke føre blokpolitik på landbrugsområdet, lød det inden folketingsvalget – hvorefter både ideologiske frontalangreb og ekspropriationsmæssige magtdemonstrationer blev sat i værk overfor landmændene. Først med et krav om flere efterafgrøder – selv om der noteres faldende kvælstofudledning. Siden da et smalt folketingsflertal tromlede dyrkningsforbud igennem på såkaldte kulturenge.

Ingen af tiltagene gavner miljø og natur men udgør dyre benspænd for et i forvejen presset erhverv – der ovenikøbet har knoklet for at producere fødevarer til os alle sammen her under coronakrisen.

Denne gang bør regeringen i sin politik leve op til både ånden og løfterne i statsministerens udsagn.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse lokale og landsdækkende medier, bl.a. i Ekstra Bladet, du kan eksempelvis se versionen på www.randersidag.dk HER, Effektivt Landbrugs tekst HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.