Positive meldinger fra regeringen om kommende klimaforhandlinger

Statsministeren understreger, at produktion ikke må flytte ud af landet som følge af politiske tiltag – og klimaministeren slår fast, at kødafgifter ikke er vejen frem

folder-2

Den danske regering fastholder ambitionen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % inden år 2030. Alligevel kan man sagtens – som landmand – finde flere positive elementer i de udtalelser, som den socialdemokratiske regerings ministre er citeret for i torsdagens medier.

Statsminister Mette Frederiksen havde således onsdag i selskab med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, erhvervsminister Simon Kollerup, øvrige ministre samt partierne bag Klimaloven kaldt Grønt Erhvervsforum til samling i Eigtveds Pakhus i København for at drøfte mulighederne for, hvordan Danmark når sit ambitiøse klimamål.

Nej tak til stigende ledighed

Her understregede statsministeren, at de danske klimatiltag ikke må koste arbejdspladser:

”Danmark er godt i gang, vi har en lang række virksomheder, der allerede er gået foran. Christiansborg er enige om, at nu skal vi i gang med at tage de næste skridt, men også en understregning af, at vi skal gøre det her på en dansk måde, så det bliver uden, at ledigheden stiger, og virksomhederne bliver nødt til at flytte ud af Danmark på grund af de beslutninger, vi træffer”, sagde Mette Frederiksen ifølge Maskinbladet.

Frygter skævvridning med afgift på kød

Og fra Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister, lyder det ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten, at de røde støttepartiers klimakrav vil skabe ulighed og tab af arbejdspladser – hvilket han ikke vil være med til. Mediet AgriWatch citerer ham desuden for, at eksempelvis klimaafgifter på kød absolut ikke vil være en løsning til de forestående klimaforhandlinger. Han er især bekymret for, at skrappe klimaafgifter vil skævvride Danmark og give social slagside.

”Det kan godt være, det vil have en klimaeffekt at lægge en markant afgift på kød, men det vil ikke være en retfærdig måde at gøre det. Jeg tror mere, at vejen er at finde metoder til, at vi alle tænker over at spise mindre kød, og så skal vi gøre produktionen af koteletten grøn frem for at lægge så store afgifter på koteletten, at hr. og fru Jensen ikke har råd til at købe den”, lød det fra Dan Jørgensen.

Hvad ministeren forhåbentlig forlængst er orienteret om, er at koteletter faktisk ikke bliver “grønnere” end dem, der allerede i dag produceres her til lands. En international undersøgelse viste således denne sommer, at dansk svineproduktion er nummer ét på listen over de mindst CO2-udledende landbrugslande, dét kan du læse mere om HER.

To nylige klimaindspark fra Bæredygtigt Landbrug

Foreløbig ved man stort set kun om landbrugsdelen af klimaaftalen, at der er afsat midler til at tage ”kulstoftunge” lavbundsjorde ud af drift. Hvor meget dén delaftale batter klimamæssigt, har Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen for længst sat spørgsmålstegn ved, dét kan du læse mere om i indlægget HER.

Også Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Kiær har forleden ytret sig om regeringens klimaambitioner, hvilket du kan læse om HER.

Det går den rigtige vej

Hvis nogen skulle være i tvivl, går det allerede i dag den rigtige vej, når det gælder dansk landbrugs CO2-udledning. Den er således faldet med 17 % siden 1990, eller hvad der svarer til hele 56 % pr. fødevareenhed – i samme periode har danske landmænd nemlig formået at øge både produktionen, eksporten og samfundsindtjeningen ganske betragteligt.

Du kan læse mere i Jyllands-Postens skriv HER, Maskinbladets artikel HER samt – hvis du abonnerer på mediet – mere i AgriWatch’ omtale via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.