God klimaøkonomi skal inspirere

Hvis Danmark skal have en rolle i den internationale klimaindsats, skal vi søge en økonomisk fornuftig vej for klimapolitikken og ikke ødelægge erhvervene, lyder det fra tænketanken Axcelfuture

tina-mark-og-penge

Danmark bør satse på en politik, hvor vi både gør noget for klimaet og sørger for, at der er en god økonomi i de tiltag, som vi gennemfører. Vores egen indsats vil ikke fylde meget i det samlede billede, men vi kan inspirere andre til at gøre noget for klimaet. Det kræver, at vi ikke slår produktionen i Danmark ihjel.

Det mener seniorøkonom Jens Hjarsbech fra erhvervstænketanken Axcelfuture.

”Vores rolle i at gå forrest i forhold til den globale udledning er selvfølgelig at vise omverdenen, at det her kan man godt gøre på en rigtig fornuftig måde”, siger han til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

Det kræver masser af forskning og en rationel tilgang til opgaven. Hvis vi blot indfører restriktioner på vores egen produktion og giver os selv økonomiske tab, kunne det afskrække andre lande fra at gøre en indsats.

”Det er vigtigt, at vi gør det på en måde, der er økonomisk fornuftig, så vi også inspirerer andre lande til at gøre det samme og ikke står som et skræmmeeksempel. Det er vigtigt, at vi ikke gør vores erhvervsliv mindre konkurrencedygtigt og tænker på CO2-lækage, så vi ikke risikerer ikke at få en klimaforbedring for vores penge”, forklarer Jens Hjarsbech.

Forskning er afgørende

Et af de midler, der både kan gøre meget godt for klimaet og være med til at gøre den økonomiske vej nemmere, er forskning.

”Der er behov for at tænke erhvervsudvikling ind i det her. Der er den mulighed, at vi som land kan komme rigtigt godt ud af denne omstilling, fordi vi kan producere nogle løsninger, der skal bruges i Danmark og internationalt”, siger Jens Hjarsbech.

Jens Hjarsbech mener, at forskning er fuldstændig afgørende. Det gælder også indenfor landbruget.

”De løsninger, vi skal bruge både til at nå 70 %-målsætningen i 2030 og klimaneutralitet i 2050, det er løsninger, vi ikke kender helt præcist endnu. Derfor er det ekstremt vigtigt, at forskning og udvikling er med. Det er også i gang. For eksempel kan forskning i, hvordan vi kan indfange CO2 og lagre det i jorden, være superrelevant – både for landbruget og andre industrier”, siger han.

Han nævner også ting som energi-øer med vindmøller og kabler, der bringer strøm til land.

Løsninger skal spredes

Hvis en løsning skal have en realistisk mulighed for at blive en succes, kræver det en nem tilgang rundt om i verden. Danmark udleder kun omkring 0,1 % af den samlede globale CO2-udledning. Derfor er potentialet af de løsninger, som Danmark kan udvikle, langt større uden for landets grænser.

”Det skal være rentabelt og kunne komme op i skala for at kunne bruges i hele verden”, siger Jens Hjarsbech.

Det er altså ikke nok at lave løsninger, der er gode, der hvor der er store ressourcer. Hvis de derimod kan anvendes mange steder, fordi de er økonomisk acceptable, vil effekten blive langt større.

Landbrugets klimaaftryk er i øvrigt aftagende – men generelt snyder tallene for den samlede danske CO2-udledning. Danmark eksporterer nemlig sine klimaaftryk, dét kan du læse mere om HER.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen