Giftstoffer fra naturens planter udgør en overset trussel

Man skal fokusere på andet end planteværnsmidler, hvis man vil miljøet og drikkevandet det bedste, konkluderer forskningsprojekt

fotoet

Hvor kommer giftige stoffer i naturen fra?

Ikke nødvendigvis fra kemi anvendt af landbrug eller andre erhverv. Et stort hold forskere fra hele Europa har fundet ud af, at almindeligt forekommende vilde planter i den europæiske natur med stor sandsynlighed forurener miljø og drikkevand og udgør en potentiel sundhedsmæssig risiko. Det får nu en professor til at efterspørge politisk handling, fremgår det af en artikel på jordbrugsakademikernes hjemmeside www.jaaktuelt.dk.

”Vi er nødt til at undersøge det her og finde ud af, om de her stoffer ender i vores drikkevand og i øvrigt spredes i miljøet. Gør de det, kan de potentielt udgøre et større sundhedsmæssigt problem end mange andre forureningsstoffer, vi hidtil har set”, siger Christian Bruun Hansen, professor i miljøkemi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Du kan læse hele artiklen via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

3 kommentarer til “Giftstoffer fra naturens planter udgør en overset trussel”

 1. Det er sgu da kun folk med dårlig samvittighed, der kan tro på sådan engang bræk. I håb om at deres eget svineri kan negligeres.

  1. Nu er det jo ikke forskere med tilknytning til landbruget, der har publiceret det nævnte skriv. Men internationale forskere. Hvilket du jo kan forvisse dig om ved at trykke på linket og læse det der – hvem du så end er -. For det sætter jo unægtelig tingene lidt i perspektiv. Om det så er noget bræk – tja???

 2. Det er rigtigt at planter kan indeholde gift. Sokrates blev tvunget til at drikke Skarntydesaft. Prydbusken Guldregn har frøstande der ligner ærter og derfor ofte fældes når der kommer børn i haverne.
  Hjorte og andre vilde drøvtyggere kan få kræft hvis sult tvinger dem til at spise for meget af bregnernes blade. Det er alt sammen oldgammel lærdom.

  Det bliver interessant at høre resultaterne når den omfattende undersøgelse er færdig.

  Helt anderledes er en massiv opkoncentrering af en enkelt plante som for eksempel Lupin der påtænkes dyrket intensivt som erstatning for import af 1,5 millioner ton soja. Det skal naturligvis undersøges grundigt for uønskede bivirkninger inden den produktion rulles ud.

  Det kan også blive et problem hvis vi fortsat pumper for meget grundvand op og dermed trække eventuelle gifte ned i jorden hurtigere, det var værd at lade eksperterne se nærmere på.

  Måske skulle vi samtidig konsultere de dygtigste hydrologer og få undersøgt om det er fornuftigt at stræbe entydigt efter at lede overfladevand væk så hurtigt som muligt. Når først det er ude i havet kan det kun komme tilbage som nedbør der kan blive til nyt grundvand.

  I det hele taget taler stadig mere for at menneskene bestræber sig på at udnytter naturen mere ekstensivt og mindre intensivt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen