Efterafgrøder – en ufornuftig disponering!

Man skulle tro, det var en molbohistorie, skriver folketingskandidat om skrivebords-bureaukratiet

olieraeddike-efterafgroede-2

Af Tobias Jørgensen, folketingskandidat (V) og byrådsmedlem, Fovsletvej 21, 6580 Vamdrup

Markplanerne for 2020 er generelt set ikke optimale for rigtig mange landmænd, blandt andet på grund af kravet om efterafgrøder.

For det første skulle efterafgrøderne være i jorden den 20.8., hvilket betød, at man flere steder måtte tvangsmodne afgrøder med pesticid. For det andet er efterafgrødernes berettigelse op til megen diskussion.

Den korte historie er, at efterafgrøder skal optage den rest af kvælstof, der er i jorden, når årets høst er i hus – en noget tosset tanke, når nu et flertal i Folketinget kræver, at landmanden skal undergødske sine afgrøder. Kornet får simpelthen ikke den næring, der skal til, og den næring, der ikke er tilbage, skal efterafgrøderne så optage! Forvirret? Det forstår jeg godt.

Hvis landmanden så bare kunne så en afgrøde, der kunne stå sæsonen igennem og høstes til næste år, så var der da en smule fornuft til stede, det er desværre ikke tilfældet. Nej, i stedet skal efterafgrøden pløjes ned, og nogle steder skal den endda sprøjtes inden da, for at der kan skabes næste års så-bed. Det betyder, at der skal sås to gange, men der høstes kun én gang. Man skulle tro, det var en molbohistorie, virkeligheden er dog, at det igen er skrivebordsbureaukratiet bag Christiansborgs tykke mure, der slår til.

Så kære landmand, jeg føler med dig. Mod dumhed kæmper selv…

(Indlægget er også sendt som læserbrev til diverse medier. Skribenten har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.