600 millioner til feel-good-politik

Landmændenes lavbundsjord er selvfølgelig altid til salg til den rigtige pris – men der er ingen faglig begrundelse for tiltaget

jørgen-evald-jensen-torso-grøn-baggrund-1000-px

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Regeringen og partierne i rød blok har fremlagt en plan for at udtage landbrugsjord for 600 mio. kr. Det er først og fremmest til gavn for klimaet, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen.

Nej, hr. Jensen – det er først og fremmest til gavn for politikernes feel-good-følelse. For reelt ved man ikke, hvad der sker med klimagas-emission, når lavbundsjord tages ud af drift.

Partierne vil nu bruge de første 600 mio. kr. af i alt to milliarder kr., der blev afsat over ti år i årets finanslovsaftale – uden at kende effekten, der er meget usikker, og måske slet ikke eksisterende.

Viden om effekten på udledning af lattergas og metan er simpelthen ikke undersøgt godt nok. Det har ministeriets embedsmænd også tidligere erkendt. Det fremgår helt konkret af et internt notat i ministeriet, omtalt i Altinget den 20.12.19, at udledningerne kan være overvurderet for hovedparten af de kulstofrige lavbundsjorde.

Bl.a. har man tidligere regnet alle dyrkede lavbundsjorde som drænet, påpeges det, hvilket slet ikke er tilfældet. De arealer, der først kommer i spil til udtagning, vil formentlig være de udrænede arealer, og det er her, effekten er specielt usikker. Derfor er der brug for mere viden – før der bruges flere penge. Men det har politikerne helt åbenbart ikke tid til at vente på.

Landbrugets lavbundsjord kan selvfølgelig købes til udtagning af landbrugsdrift til den handelspris, der er gængs i området. Men det er en fagligt ubegrundet investering, politikerne her kaster sig ud i.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i en del dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs udgave HER samt Maskinbladets onlineversion via linket HER).

1 kommentar til “600 millioner til feel-good-politik”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen