Snart kan det være slut med at handle hos COOP

Landmandsfamilier er trætte af uberettiget at blive anklaget for at spille hasard med vores grundvand – skriver Effektivt Landbrugs chefredaktør

Jakob Lund-Larsen

Af Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for Effektivt Landbrug

Detailkæden COOP har netop sparket sin CEO, Peter Høgsted, ud. Omsætningen er stagneret. Og der er uro i koncernen, som har været under anklage for et dårligt arbejdsmiljø og præget af interne magtkampe i ledelsen, der forudser en snarlig krise i detailhandlen og dermed hos COOP. Og hvis ikke udviklingen vendes, kan det snart være slut med at handle hos COOP. Eller kan det?

Det er naturligvis alvorlige sager, når en koncern som COOP med 1.200 butikker og 40.000 medarbejdere smider sin CEO på porten. Og det er også alvorligt, at der er magtkampe i toppen. Og anklager om dårligt arbejdsmiljø i koncernen. Men det skal da gå voldsomt meget mere galt, hvis det skal være slut med at handle i Brugsen, Kvickly, Fakta og hvad de nu ellers hedder, COOP’s butikker.

Eksperter: Ikke dækning for overskrift

Men følger man logikken hos COOP’s medlemsblad, ”Samvirke”, kunne man sådan set sagtens spekulere i, at det snart kan være slut med at handle hos COOP. For Samvirke er nu igen ude med riven efter den statsgodkendte brug af planteværnsmidler i landbruget. Det sker under overskriften ”Snart kan det være slut med at drikke vand fra hanen”. Det sker med henvisning til fund af pesticider i vores vand.

Men er der dækning for denne overskrift? Ikke hvis man spørger de kilder, som Samvirke selv har brugt. Faktisk lyder det i onsdagens Effektivt Landbrug, at det er noget sludder, Samvirke skriver, når de konkluderer, at det snart kan være slut med at drikke vand fra hanen.

Virkeligheden er en helt anden

Det er, selv med god vilje, en meget voldsom journalistisk stramning at påstå, at det snart er slut med hane-vand i Danmark. Faktisk er vi på flere områder på vej i den modsatte retning. Danmarks suverænt mest brugte planteværnsmiddel, glyphosat, spores overhovedet ikke i nogle år. Og kun yderst sjældent i noget, der nærmer sig grænseværdien.

Det er helt fair, at medier rejser en debat om vores dyrebare drikkevand. Men en konklusion på forsiden om, at det snart kan være slut med at drikke vand fra hanen, holder ikke vand. Det fastslår en række af COOP’s egne kilder i dagens avis som nævnt. Ligeså er der reelt heller ikke belæg for at påstå, at COOP er på vej mod lukning, blot fordi der er uro på ledelsesgangen.

Endnu en skinger forside

Men for nogle landmandsfamilier kan det måske være slut med at handle hos COOP. Fordi de er dødtrætte af, at de uberettiget bliver anklaget for at spille hasard med vores grundvand af en detailkæde, der har tjent tykt på friske, sunde landbrugsvarer fra et erhverv, som nu igen hænges ud på en skinger forside i Samvirke.

(Indlægget har også været bragt som leder i avisen Effektivt Landbrug, du kan læse onlineversionen via linket HER. Skribenten har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Du kan læse mere om Samvirke-balladen i artiklen HER).

1 kommentar til “Snart kan det være slut med at handle hos COOP”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.