Intet ordentligt alternativ til Reglone

Omstridt kartoffel-pesticid er uundværligt, viser forsøg – og dén konklusion flugter fint med udmelding fra Bæredygtigt Landbrug

foto-3

Der er ingen reelle alternativer til det vigtige sprøjtemiddel for kartoffelavlere, Reglone.

Det fremgår af en omtale i Effektivt Landbrug, der citerer planteavlsrådgiver Anette Møller Sørensen fra Sagro for, at Gozai – som der har været dispensation til i år – har vist sig ikke at kunne stå alene.

”Det er vigtigt at ramme det rigtige kvælstofniveau i de kartofler, der skal visnes ned, så de begynder at afmodne naturligt. Derved får man en væsentlig bedre effekt af vores nedvisningsmidler”, siger Anette Møller Sørensen til avisen.

Kartoffelforsøg ved Arnborg viser således, at de virkemidler, som Miljøstyrelsen anbefalede i stedet for Reglone, ikke virker.

Du kan læse hele onlineversionen af artiklen i Effektivt Landbrug via linket HER.

Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen kommenterede forleden debatten om Reglone, der bruges til nedvisning af kartoffeltoppen i læggekartofler for at sikre kvalitet og størrelse. Der har været rejst kritik af Miljøstyrelsens dispensation til Reglone, der indeholder aktivstoffet diquat.

”Men jeg synes, man må have respekt for Miljøstyrelsens altid meget grundige og saglige vurdering, når man enten godkender eller giver dispensation til planteværnsmidler”, lød det fra Jørgen Evald Jensen.

”Anvendelsen i Danmark er – og det er vigtigt at holde sig for øje – meget begrænset. Her har man så fra Miljøstyrelsens side vurderet, at en dispensation er at foretrække – set i forhold til de enorme tab, som kartoffelavlerne ville lide, hvis de ikke havde midlet til rådighed”, tilføjede BL’s faglige direktør.

Du kan læse mere om Jørgen Evald Jensens holdning til sagen i linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.