Leder: Iltsvind igen, igen

Ingen sommer uden historier om iltsvind. Sommer efter sommer er det stort set de samme farvande, der rammes, og i årevis har vi igen og igen måttet høre på, at det er landbrugets skyld.

Rasmus Dalsgaard Maskinbladet

Med de “afsløringer” som de almene medier var fremme med for få måneder siden om de enorme mængder urenset spildevand, som landbruget længe har gjort opmærksom på bliver udledt overalt i Danmark til vandmiljøet, troede mange af os nok, at analyserne af årsagerne ville være mere nuancerede end de sædvanlige, primitive beskyldninger mod landbruget.

Men nej. Det var åbenbart for naivt af os at håbe på.

Da de første iltsvindshistorier dukkede op i ferietidens begyndelse, sad Danmarks Naturfredningsforenings landbrugspolitiske seniorrådgiver Thyge Nygaard på tv og gav landbruget hovedansvaret for årets iltsvind. Hverken interviewer eller Thyge Nygaard nævnte overløbene, klapdeponierne eller andet by-svineri med ét eneste ord.

Nej, ifølge Thyge Nygaard er alle dårligdomme som sædvanligt landbrugets skyld. Og hvis man skulle tro hans ord, ser det værre ud og er begyndt tidligere end normalt. Og det er specifikt landbrugspakkens skyld.

Han forklarede, at landmænd nu giver mere gødning, end planterne kan optage, og at overskuddet af kvælstof siver ned i grundvandet og ud i vandmiljøet. Det er i sig selv fagligt angribelige påstande. Og nu troede vi lige, at selv Danmarks Naturfredningsforening var blevet klogere på omfanget af svineri fra urenset spildevand.

Præsident Maria Reumert Gjerding var i hvert fald ude med en skarp kritik, da der for et par måneder siden blev offentlig blæst om planlagte udledninger af urenset kloakvand.

Men det ser ud til, at hun siden må være løbet tilbage i sin sædvanlige skyttegrav og atter har indstillet kanonerne mod landbruget.

I årenes løb er vi vist mange, som har haft mistanke om en decideret konspiration mod landbruget. Men vi er nok mange, som har været forsigtige med at udbrede mistanken, fordi den er svær at bevise.
Men det er tvivlsomt, at DN-præsidenten og den landbrugspolitiske seniorrådgiver har glemt alt om de omfattende danske kloakproblemer, som er blevet afdækket de seneste måneder. Og det kan ikke passe, at de helt kan ignorere alt by-lortet med både stort indhold af såvel organisk materiale som næringssalte, når de skal gøre sig kloge på iltsvindsproblematikken.

Oplevelsen af Danmarks Naturfredningsforenings sommer-skudsalver mod landbruget i forlængelse af kloakdebatten ligner næsten en bekræftelse af, at der må være tale om en planlagt og bevidst tilsværtning af erhvervet og dets udøvere uden skelen til sandheden.

Sagen beviser i hvert fald, at vi endnu ikke har fået kloaksvineriet højt nok op på den offentlige og politiske dagsordenen, når kloakproblemet kan glide diskret ud af fokus med fornyede angreb på landbruget – med aktiv hjælp fra Danmarks Naturfredningsforening.

Lederen er skrevet af chefredaktør Rasmus Dalsgaard fra Maskinbladet. Originalen kan ses HER.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.