Gentofte-borgmester: staten skyld i spildevandsforurening

Hans Toft (K) mener, at det er krav fra skiftende regeringer, der har gjort, at Gentofte Kommune ikke har kunnet investere nok i behandling af spildevand

urenset-spildevand

Milliardinvesteringer i spildevandsprojekter blev stoppet af staten. Det skriver Gentofte Kommunes borgmester, Hans Toft, i en leder i det kommunale blad ”Gentofte – lige nu”. Han angriber skiftene regeringer for reelt at være dem, der har skabt de regler, der gør, at der er store spildevandsproblemer i Københavnsområdet. De har ifølge ham stoppet de investeringer, der kunne have løst problemet.

”Gentoftes vandselskab Novafos (tidligere Nordvand) har i Gentofte Kommune de seneste 10 år investeret 1,3 milliarder kr. i spildevandsprojekter, men ville gerne have investeret helt op til 4,6 milliarder kr. i perioden. Et statsligt loft over vandtaksterne samt af staten fastsat begrænsede lånemuligheder med kort løbetid har dog umuliggjort dette”, skriver han.

Gentofte kommune ønskede altså at forøge deres investeringer, men fik ikke lov.

”Dette blev forhindret af staten – skiftende erhvervsministre har tvunget Nordvand/Nova fos til at nedsætte og fastholde den vandtakst. som i 2011 blev nedsat med ca. 30 pct. Og derfor blev investeringerne reelt ’kun’ på 1,3 milliarder i perioden og ikke 3,2 milliarder kr.”, skriver Hans Toft.

Hug til miljøministeren

Hans Toft angriber også Miljøminister Lea Wermelin:

”Det er imidlertid ganske uskønt at betragte miljøministeren, der langtfra har taget sit ansvar i denne sag – ansvaret er hos ’alle de andre’ – også hvor der er handlet fuldstændig efter den praksis, som gennem mere end 10 år har været sat af Miljøstyrelsen som det øverste administrative organ på miljøområdet. Dette bevidnes og understreges også af, at Miljøstyrelsen heller ikke i den aktuelle sag om Nordhavnsbyggeriet havde gjort indsigelse imod tilladelsen.

Et forbedret vandmiljø kræver ikke kun ord og god vilje, men meget store investeringer i vandsektoren. Så hermed en opfordring til ministrene om, at også de tager ansvar og ikke bremser kommunerne i at forbedre af spildevandsanlæggene”.

Du kan læse hele lederen HER.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top