Fri os for NNF’s gentagne løgnagtige kampagner

Fagforbundets medlemmer og svineproducenterne er i samme båd – skriver direktøren for Danske Svineproducenter

grise1000px

Af Per Bardrum, direktør for Danske Svineproducenter, Karetmagervej 9, 7000 Fredericia

Gang på gang skriver Fødevareforbundet NNF i et nyhedsbrev, at de ønsker, at alle grise, der fødes i Danmark, bliver slagtet i Danmark.

Tanken er meget smuk, men ikke desto mindre urealistisk, og – fordi det ikke har bund i virkeligheden – er det faktisk en lille smule trættende at skulle blive ved med at høre på det samme mantra igen og igen. Enten har NNF, med formand Ole Wehlast i spidsen, mistet jordforbindelsen, eller også taler han mod bedre vidende.

Lad mig med det samme slå fast, at der ikke er noget, vi svineproducenter hellere vil end at opfede så mange grise i Danmark, som det er realistisk. Men det er IKKE det samme som, at alle grise, der fødes i Danmark, skal slagtes i Danmark.

Slagteriarbejdere er jo desværre dem, der i de senere år har mærket på egen krop, at grisene er rejst derhen, hvor prisen er i orden – for det har den desværre ikke været her i landet i en årrække. Hvis NNF ellers lytter til sine medlemmer, så burde forbundsformanden vide bedre end nogen, at eksporten er steget, fordi den danske betaling for slagtesvin i årevis har været for lav til, at det var rentabelt at producere slagtesvin og etablere nye slagtesvinestalde i Danmark.

Men nej, NNF’s formand vil skaffe 7.000 arbejdspladser ved at slagte yderligere 7 millioner slagtesvin i Danmark. Dermed lægger han op til, at slagtesvineproduktionen skulle overstige rekorden fra 2004.

Udelukkende politisk spin

NNF stikker politikerne blår i øjnene ved at foregøgle dem mulighed for en så betragtelig forøgelse af antal arbejdspladser og antal slagtninger, idet der i dag maksimalt er en ledig kapacitet på slagterierne på 2-3 millioner slagtesvin årligt.

Aktuelt har slagterierne altså ikke slagtekapaciteten, landbruget har ikke de miljøgodkendelser, den øgede produktion ville kræve, og der er heller ikke risikovillig kapital til de nødvendige investeringer.

Talen om syv millioner ekstra slagtninger og 7.000 slagtepladser er altså helt ude i hampen. Det er udelukkende politisk spin, og politikerne skal huske at trække 60-70 procent fra, inden de lader sig besnære af NNF’s mantra.

I krig og kærlighed gælder alle kneb, som man siger, og i den verserende debat tager NNF ikke færre end tre af slagsen i brug, når der appelleres til dyrevelfærd, miljø og svinepest.

Vedr. dyrevelfærd hævder NNF-formanden, at det er ikke god dyrevelfærd at køre levende dyr tværs gennem Europa. Men hvornår er Ole Wehlast blevet ekspert i dyrevelfærd? Han overser åbenbart, at vores grise rejser sydpå under ordnede og kontrollerede forhold, der overholder EU’s love og regler. Han overser også, at vores kunder med glæde og tilfredshed modtager de gode og sunde smågrise, vi sælger til dem. Bemærk, at det ikke ville være tilfældet, hvis grisene led overlast på deres rejse sydpå.

Må vi snart være fri

I NNF’s forsøg på miljøkneb udtrykker formanden bekymring for miljøet i de lande, vi sender grisene til. Men også den må NNF-formanden længere ud på landet med. For hvis ikke grisene kommer fra Danmark, kommer de et andet sted fra, så længe efterspørgslen er der. Så hvis NNF reelt bekymrer sig om miljøet i andre lande, bør forbundet lægge kræfter i at arbejde for ensartede forhold i hele EU.

Når NNF bruger afrikansk svinepest som kneb i debatten, er det som at sparke en åben dør ind. De samlestalde, som NNF foreslår, benyttes allerede i stor stil. Desuden har branchen etableret og finansieret en ekstra sikkerhedsvask ved grænsen, og endelig varetages den danske indsats allerede af en taskforce af eksperter.

Må vi snart være fri for NNF’s gentagne løgnagtige kampagner mod svineproduktionen. Grisene flytter derhen, hvor pengene er, og den ledige kapacitet på cirka 2-3 millioner slagtesvin skal nok blive udnyttet, når noteringen er konkurrencedygtig i en længere årrække.

I stedet for at lægge svineproduktionen for had og obstruere de i forvejen vanskelige forhold, som vi hver dag arbejder under, ville det i stedet klæde NNF at kæmpe for bedre forhold for slagtesvineproducenterne. For på den måde kunne flere NNF-medlemmer få brød på bordet til fælles glæde og gavn for både svineproducenter og NNF.

NNF-medlemmerne og svineproducenterne er i samme båd. Vi er ikke hinandens modsætninger, men har et indbyrdes afhængighedsforhold. Det er på tide, at NNF’s formand skriver det sig bag øret.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i avisen Effektivt Landbrug, dén udgave kan du læse via linket HER. Skribenten har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.