Vi skal ikke finde os i at blive snydt af myndighederne

Demokrati og beslutninger bør bero på faktabaseret viden – skriver et af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer som en kommentar til både spildevandsskandale og kvælstofkrav

Jørgen Brønd

Af Jørgen Brønd, landmand og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Thyrasmindevej 5, 8700 Horsens

Er der opstået en ny gruppe af herremænd – bestående af embedsmænd og politikere – som ikke accepterer, at loven er ens for alle?

Vi har lige haft grundlovsdag, hvilket giver basis for refleksion over, hvordan lovgivningen bliver forvaltet af de folkevalgte og deres tjenere.

Grundloven bygger bl.a. på den private ejendomsret og på, at vi alle er lige for loven – såvel private som erhvervslivet og det offentlige. Politikerne og embedsmændene er ”ansat” af os alle til at varetage vores fælles interesser i samfundet. De har den fornemme opgave at sikre, at loven bliver fulgt af os alle: Gør vi ikke det, bliver vi pålagt at følge den fremadrettet, og der vil formentlig også komme en sanktion – hvilket kun er godt.

Ingen lyttede i otte år

Men sådan foregår det desværre ikke i praksis, når det gælder systemet selv! Tager vi f.eks. ”spildevandssagen” – så har Bæredygtigt Landbrug i de seneste otte år påpeget, at der bliver udledt menneskegylle direkte til vores vandløb. Man har fra myndighedernes side helt lukket øjnene for kritikken – og minsandten i stedet bedt landbruget bruge mindre gødning for at gavne vandmiljøet…

Det er godt tænkt, såfremt det altså var os, der var forurenerne. Det er det bare ikke. Faktiske målinger af vandmiljøet viser, at landbruget i meget begrænset omfang udleder kvælstof til vandmiljøet.

Når myndighederne postulerer, at landbruget udleder kvælstof til vandmiljøet, argumenterer de ud fra nogle modelberegninger (der i øvrigt kan vise hvad som helst, idet forudsætningerne i modellen afgør resultatet).

Modelberegninger kan derfor være meget misvisende (men er billige at lave). Bæredygtigt Landbrug har afprøvet modelberegningerne mange gange og sammenlignet dem med faktiske målinger. Konklusionen er, at landbruget kun udleder en femtedel af, hvad myndighederne påstår.

Men det offentlige må gerne…

Hvorfor kan vi ikke blive behandlet retfærdigt og blive reguleret i forhold til det, vi reelt udleder til vandmiljøet? Som landmænd er vi naturligvis kun interesseret i at bevare en varieret natur og fauna – vi skal jo også fremover kunne leve af det.

Det offentlige derimod kan bevidst udlede menneskegylle – helt urenset – uden at det får konsekvens for de mennesker, som har vendt det blinde øje til. Først nu, efter otte års protester fra Bæredygtigt Landbrug, har det nået nyhedsmediernes forsider.

Som borgere er vi alle interesseret i at få de rigtige informationer fra kommuner, folketing osv. Ingen bryder sig om at blive snydt – slet ikke af det offentlige!

Lad os håndhæve grundloven og respektere ånden i den – og lade vores såkaldte demokrati og beslutningstagen bero på faktabaseret viden.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Effektivt Landbrug, du kan – hvis du er abonnent – læse avisens onlineudgave via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.