Pesticid-manipulerende byrådsmedlemmer

Socialdemokratiske lokalpolitikere i Aarhus burde holde sig til sandheden, når de skriver om landbrugets planteværnsmidler

Vand glas

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

”I Aarhus er op mod hver femte drikkevandsboring så forurenet med rester af sprøjtegift, at vandet ikke kan drikkes”, skrev byrådsmedlemmerne Anette Poulsen (S) og Anders Winnerskjold (S) i et indlæg i Jyllands-Posten den 10.6.

Men sandheden er en anden.

Usande oplysninger

For det første er det ikke sandt, at man ikke kan drikke vandet i op mod hver femte vandværksboring på grund af rester fra sprøjtegifte. Ingen vandværksboringer i Aarhus har nogensinde været i nærheden af den sundhedsmæssige grænseværdi, og vandet fra alle vandværksboringer kan drikkes.

Det er heller ikke korrekt, når de skriver, at ”når hver femte boring lukker i kommunen, er det tegn på, at reguleringen endnu ikke er god nok”.

De boringer, der er lukket i Aarhus Kommune, blev næsten alle sammen lukket for ca. 20 år siden.

Vandværkernes egne midler…

Næsten alle boringer blev lukket på grund af pesticiderne Prefix og Casoron, der indtil 1997 blev brugt i stor stil af Aarhus kommune selv. De kommunale vandværker brugte dem sågar direkte oven på samtlige boringer i Aarhus Kommune. Brugen af dette pesticid gjorde, at man overskred en politisk fastsat grænse, der ikke har noget med sundhed at gøre.

I perioden 2002-2019 blev der kun lukket tre af de mere end 80 boringer i Aarhus kommune på grund af pesticider. De to skyldtes udslip fra en kommunal losseplads i Åbo.

Ingen grund til angst for moderne bekæmpelsesmidler

Nutidens ansvarlige landmænd benytter moderne bekæmpelsesmidler, der nedbrydes i de øverste jordlag til forskel fra de gamle midler. I dag er det meget små mængder, landmanden bruger pr. hektar.

En effektiv moderne landbrugsproduktion producerer sunde fødevarer effektivt – derfor er der mere plads til biodiversiteten udenfor markerne. Landmanden tager sit ansvar for det rene drikkevand alvorligt – kan kommunen sige det samme om deres behandling af f.eks. spildevand og overløb?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten, du kan læse avisens onlineversion via linket HER).

3 kommentarer til “Pesticid-manipulerende byrådsmedlemmer”

  1. Politikerne lyver, vildleder og manipulerer med data. Men de er selv blevet løjet for, vildledt og manipuleret gennem årene af GEUS, vandværkerne og ngo’erne. Men i dag er de alle i ond tro og den seneste massescreening viser dette med al tydelighed. Hvorfor, man finder sig i det, er mig en gåde.

  2. Politikerne lyver, vildleder og manipulerer med data. Men de er selv blevet løjet for, vildledt og manipuleret gennem årene af GEUS, vandværkerne og ngo’erne. Og Miljøstyrelsen deltog i løgnen fordi de undlog at korrigere opfattelsen. Men i dag er de alle i ond tro og den seneste massescreening viser dette med al tydelighed.

  3. Casoron/Prefix kunne fås i 5 kg og 20 kg spande. Da jeg arbejdede i foderstofforetning i 90´erne fik vi 20 kg spande hjem til vandværker og boligforeninger. Jeg husker konkret et vandværk skulle have 5-6 af de store spande. Det var dog nok et indkøb til flere år og måske også til nabovandværkerne. Vi havde et stort salg af de små spande – både til byboere, landboere og landmænd (til deres gårdsplads)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.