Men kommunerne må åbenbart gerne forurene…

Hvem skal mon konfiskere alle de penge, kommunerne har "tjent" på at lukke lort ud i havet - spørger landmand Knud Jeppesen

20180301baeredygtigt-personale031

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Tørringvej 30, 7300 Jelling

Sydøstjyllands Politi har nu rejst tiltale mod et havbrugsfirma for forurening af havmiljøet i Horsens fjord i perioden 2013-2018. Danmarks Sportsfiskerforbund har anmeldt sagen, og politiet kræver 190 mio. kr. konfiskeret.

Men når man så ser på, hvad Horsens og Hedensted kommuner selv har udledt af urenset spildevand i samme periode, er det da grotesk, at det aldrig påtales.

Svarer til 200 lastbiler – hver dag!

Ifølge Hedensteds og Horsens’ egne tal til Miljøstyrelsen har de to kommuner i samme periode udledt ca. 15 mio. tons urenset spildevand til samme havmiljø.

Det svarer til, at 200 lastbiler lukker urenset spildevand ud i vandmiljøet om dagen året rundt. Hver dag. Og det indeholder både kvælstof og fosfor, og især organisk stof (lort, hormon-og medicinrester, tungmetaller). Men når kommuner lukker spildevand ud, ”fortyndes det og har ikke den store betydning”. Det gælder åbenbart ikke for dambrug!

Skævhed

Og mens havbrugets udledning af næringsstoffer da helt sikkert er direkte i havet, er det fra kommunerne fordelt rundt i de små vandløb og åer – lige der, hvor sportsfiskerne står og fisker. For de fisker vel ikke ude ved havbruget?  Hedensted har 37 steder, og Horsens har ca. 80-90 steder. Altså langt over 100 overløbssteder rundt i de to kommuner, hvor der lukkes urenset spildevand ud, når det regner en vis mængde.

Jeg skal ikke på nogen måde forsvare havdambruget, det er op til retssystemet, blot vil jeg gøre opmærksom på den store skævhed, der er i, hvem der udleder næringsstoffer til vandmiljøet. Når det er havbrug og landbrug, der er i fokus – ja, så meldes det til politiet, og der er masser af kontrol og bøder og en ”vred” miljøminister, som gang på gang skælder ud til medierne og vil indføre endnu flere sanktioner til dem, der ”sviner” vores miljø.

Der sker ikke en skid

Men når kommunerne udleder både næringsstoffer, lort, hormoner, tungmetaller og colibakterier i vores vandmiljø – ja, så ”må vi se på det og have bedre målinger og bla, bla, bla”, som miljøminister Lea Wermelin har sagt i over et år nu. Der sker ikke en skid. Så selv om al forurening skal meldes til politiet, kan disse overløb ikke meldes, når de er med fuld tilladelse givet af kommunerne selv, med Miljøstyrelsens og sportsfiskernes velsignelse.

Og kommunerne betaler kun afgift af det spildevand, de renser. Alt det, der løber uden om, er gratis. Og forbrugerne har betalt. Hvem skal konfiskere alle de penge, kommunerne har ”tjent” på at lukke lort ud i havet?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i flere medier, du kan eksempelvis læse versionen i Viborg Stifts Folkeblad HER, udgaven i JydskeVestkysten HER samt teksten på Maskinbladets hjemmeside via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen