Bæredygtigt Landbrug: Nyttesløse kvælstofkrav mod landbruget

Tiltag på dyrkningsfladen ændrer ikke på udledningernes størrelse, lyder reaktionen ovenpå regeringens udmelding om behovet for mindre gødning

jørgen-evald-jensen-torso-grøn-baggrund-1000-px

Regeringens aktuelle forslag om yderligere at begrænse kvælstofudledningen til vandmiljøet fra landbruget mødes med både hovedrysten og vrede af Bæredygtigt Landbrug.

”Vi ved for længst, at tiltag på dyrkningsfladen ikke ændrer på udledningernes størrelse. Det løser simpelthen ingen problemer. Vi kan ikke engang pege fingre ad udelukkende røde regeringer – for i 30 år har regulerings-tankegangen herhjemme været kvælstof-forskrækket, og det er den tydeligvis stadigvæk”, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

”Det er som et slag i luften. Regeringen kan sige, at den har gjort noget – men det, den har gjort, ændrer intet som helst, udover at genere vores i forvejen trængte erhverv”, supplerer Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup.

Bizar timing af ministeriet

Ifølge torsdagens pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet skyldes det en ”styrket indsats for at beskytte vandmiljøet”, at man nu bl.a. vil indføre nye, lavere kvælstofnormer for humusjorde, og at der stilles højere krav til udnyttelse af husdyrgødning.

”Udspillet bliver jo ikke mindre bizart af, at det kommer på et tidspunkt, hvor det offentlige samtidig er blevet afsløret i at lukke menneskelort i gigantiske mængder ud”, siger Jørgen Evald Jensen – med henvisning til den igangværende spildevandsskandale.

Korrekte oplysninger til EU ønskes

Hans Aarestrup giver i øvrigt intet for meldingen om, at det nye kvælstofudspil kommer som følge af krav fra EU-kommissionen:

”Selvfølgelig er EU kritisk, når de danske myndigheder har givet EU det indtryk, at vores grundvand og miljø ikke har det godt – selv om det modsatte er tilfældet. Man burde i stedet fra regeringens side bruge sit krudt på at give sandfærdige oplysninger til kommissionen”, mener direktøren – som straks vil tage sagen op med de ansvarlige ministre.

Du kan læse hele pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet via linket HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

(Ovenstående er også udsendt som pressemeddelelse).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.