Slut med at gøre landbruget til syndebuk

Udover at gavne miljøet er der kommet mindst én god ting ud af "Øresund-balladen", skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Kiær

peter-kiær-2

Af Peter Kiær, næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Det er ulækkert at tænke på, at der hvert år pumpes adskillige millioner tons spildevand/menneskegylle ud i det danske vandmiljø.

Men én god ting er der da kommet ud af ”Øresund-balladen”:

Befolkningen er blevet bevidst om de gentagne kommunale udledninger. Derfor vil dansk landbrug forhåbentlig aldrig igen blive udpeget som synderen, når der eksempelvis konstateres iltsvind i farvandene. Landmændenes næringsstoffer går netop til planterne på marken – mens offentlige myndigheder giver sig selv tilladelse til at hælde gigantiske mængder af lort, fosfor, kvælstof, kemi, medicinrester og miljøfremmede stoffer direkte ud i havmiljøet.

De såkaldt ”grønne” organisationer herhjemme protesterede ikke, da de blev advaret om den forestående Øresund-udledning – men først, da medierne henvendte sig om sagen. Og miljøministeren har valgt at fralægge sig ansvaret, selv om vi i Bæredygtigt Landbrug i årevis har råbt op om problemet. Så sent som i efteråret 2019 advarede vi såvel minister som miljø- og fødevareudvalg om denne forurenings-problematik.

Nu må det være slut både med at udlede urenset spildevand ud i vandmiljøet – og med på udokumenteret vis at stigmatisere og mistænkeliggøre verdens mest miljø- og klimavenlige landbrug.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, bl.a. i den trykte udgave af Ekstra Bladet – du kan eksempelvis læse onlineversionerne i Maskinbladet HER og Effektivt Landbrug HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.