Respekt for lodsejere langs vandløb, tak!

Borgmestrene langs Gudenåen er tvunget til at reagere ovenpå rapports afsløringer - men overalt i landet bør lokalpolitikere tage initiativ til at få renset op

oversvoemmelse-1

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Manglende oprensning og vedligehold af vandløb medfører store problemer med oversvømmelser. Dét må efterhånden stå klart for enhver – selv efter en efterhånden lang periode med begrænsede mængder af nedbør.

Nu dokumenterer en ny rapport endda, at oversvømmelserne langs Gudenåen er politisk bestemt. Ødelæggelserne er resultatet af det regulativ, der blev vedtaget for Danmarks længste vandløb – man vidste simpelthen på forhånd, at områderne ville forsumpes, uden at borgerne skulle have erstatning!

Lær af de gode eksempler

Borgmestrene langs Gudenåen er dermed tvunget til at reagere. Men overalt i det ganske land bør lokalpolitikere nu arbejde for at få vandet til at løbe væk i bestræbelserne på at undgå oversvømmelser og skader.

Det har man heldigvis allerede indset flere steder, hvor der flittigt renses op – de gode eksempler tæller bl.a. Nørreå og Åkær Å i Jylland, Værebro Å på Sjælland samt flere vandløb i Nordfyns Kommune og på Lolland.

Ikke bare en sag for landbruget

Det handler om respekt. Ikke bare for landmandens arbejde og dermed fødevareproduktionen, men også for de utallige husejere, der ufrivilligt har fået matriklerne omdannet til små vandlande.

Finansministerens blåstempling af stigende kommunale udgifter under den øjeblikkelige samfundskrise kunne passende foranledige, at de forsømte vandløb renses op.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse lokale og regionale medier samt landbrugsaviser, du kan eksempelvis læse Maskinbladets onlineudgave HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.