Paradeforslag til skade for natur og landbrug

Bæredygtigt Landbrugs formand går i rette med røde partiers ekspropriationsmæssige magtdemonstration overfor landbruget

flemming-fuglede-egon-kjoeller-2

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Miljøministeren og de røde partiers natur- og miljøordførere misinformerede i lørdagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten om et ekspropriationslignende forslag om beskyttet natur – som de desværre for både natur og landbrug har magt til at gennemføre.

Det drejer sig om cirka 37.000 hektar kulturenge, der ikke længere må gødskes, jordbearbejdes eller sprøjtes. Bæredygtigt Landbrug har protesteret kraftigt, fordi der reelt er tale om ekspropriation.

De arealer, der er tale om, er typisk enge, der omlægges med en frekvens på maksimalt 7-10 år, eller gødes og sprøjtes i et eller andet omfang. Dette gøres for at opretholde græsværdien på arealet.

Gode landbrugsjorde

De områder, som lovforslaget reelt er genstand for, er med andre ord næringsrige, veldrevne jorde med god bonitet, der er en vigtig og integreret del af den landbrugsbedrift, som lodsejeren har.

De omfattede kulturenge er typisk kendetegnet ved, at der i perioder er afgræsning, andre perioder tages der slæt, indimellem sker der pløjning. Der foretages også sprøjtning, nogle gange med års mellemrum. Årsagen kan være mange, men der kan være invasive arter, bjørneklo, flyvehavre eller urter, der er direkte skadelige for de græssende dyr, eller ukrudtspresset kan blive så massivt, at man enten må pløje eller sprøjte med godkendte og lovlige sprøjtemidler.

Disse aktiviteter er i dag lovlige, men den foreslåede ordning indebærer, at lodsejeren i tilfælde af giftige urter for dyrene, ukrudtspres eller noget helt tredje ikke kan gøre noget ved problemet og derfor alene må se passivt til, at arealet må opgives i en landbrugsmæssig sammenhæng.

Helt bagvendt logik

Med det nuværende forslag er det overvejende sandsynligt, at der indenfor få år ikke længere vil være kulturenge i Danmark. Arealerne vokser jo ud af den beskyttelsestilstand, de har nu.

Det er helt bagvendt og slet ikke til gavn for hverken biodiversitet eller natur – men partierne har alligevel valgt denne ekspropriationsmæssige magtdemonstration overfor landbruget.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i såvel den trykte udgave af Jyllands-Posten som på avisens hjemmeside – hvis du abonnerer på avisen, kan du læse onlineversionen HER. En anden og lidt kortere tekst om samme emne har været bragt i andre medier).

3 kommentarer til “Paradeforslag til skade for natur og landbrug”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.