Lad landbruget i fred

Hvor skal pengene fra alle de generøse hjælpepakker komme fra – hvis ikke fra de produktive erhverv, spørger Knud Larsen

bygmark i august 19 (1)

Af Knud Larsen, lic.agro., pensionist, Hvidovre

Jyllands-Postens blogger og klummeskriver Signe Munk (SM), sygeplejestuderende og nu MF for Socialistisk Folkeparti, udspyr med jævne mellemrum sin galde over danske landmænd, senest 8. maj:

”Lad naboer sige nej til lokale baconbaroner”

Penge og overførselsindkomster er åbenbart bare noget, man har

Den danske landmand er en evindeligt gratis prügelknabe, fordi han og hans miljøfjendske slæng efterhånden udgør under 1,5 pct. af den danske befolkning mod 13 pct. lige efter krigen. At de trods dette og trods accelererende restriktive miljøregler samtidig har formået at øge produktionen og den valutaskabende eksport, har dagens unge åbenbart aldrig hørt om. Penge og overførselsindkomster er bare noget, man har.

SM mener, at ”natur bliver fortrængt”: ”Det er ikke rimeligt, at der ikke er mere plads til almindelige danskere, som holder af natur og stilhed i nogle landdistrikter”. (?) Lige efter krigen udgjorde det dyrkede landbrugsareal 75 pct. af Danmark, mens det i dag er under 60 pct.

Alligevel er det lykkedes de få overlevende landmænd at øge produktionen og eksporten. F.eks. er kornproduktionen mere end fordoblet trods det faldende areal.

Gødning – en god opfindelse

Dansk landbrug begyndte for 6.000 år siden med husdyr og svedjebrug, hvor skov afbrændtes og efter få år blev efterladt til gold hede. Ikke desto mindre medførte dette, at landet kunne føde langt flere mennesker end før.

I nyere tid fandt vi ud af at gøde jorden, så den kunne forblive i drift med et godt udbytte. Dette forsøger ”økologer” nu at rulle tilbage, dog ikke uden at bruge den forhadte gylle fra ”konventionelle” landbrug – ellers ville de lide en stille død.

Tak til de værdiskabende erhverv

Tør man i disse coronatider spørge SM, hvor pengene til alle de generøse støttepakker skal komme fra? I sidste ende kan pengene kun komme fra de produktive erhverv.

Dansk landbrug er et af de allermest værdi- og valutaskabende erhverv.

Men det består jo af baconbaroner, så bare ud med dem? Jeg håber ikke, at dette skal være normen for SF’s landbrugspolitik.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

1 kommentar til “Lad landbruget i fred”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.