Kreativitet og nytænkning ønskes i klimadebatten

Fødevareproduktion er uundværlig og bidrager i øvrigt også med plusser i klimaregnskabet, skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

Gustav Garth-Grüner

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Sandbygård, Glumsø

Hverken Klimarådet eller andre klimaaktivister holder åbenbart lukket i denne corona-tid.

Men det virker, som om de har lukket sig inde i deres egen boble uden forbindelse til den ny tids aktuelle udfordringer. Der er den samme reduktions- og afgiftstankegang som hidtil – i stedet for at tage ved lære, i stedet for at tænke nyt og kreativt. Det virker betonagtigt slet ikke at lytte til de seneste ugers forandrede virkelighed. Giv dog slip på de centralistiske styringsmodeller, og vis åbenhed overfor de mange selvstændige, der kan og vil.

Hvorfor pisk fremfor gulerod?

Klimarådet kom i sidste uge med et klimaforslag om drivhusgas-afgifter som den drivende kraft og reduktion af nogle sektorer som det næste. Altså pisken fra centralmagten.

Hvorfor ikke bruge guleroden? Hvorfor ikke se på, hvor der er behov for sikkerhed og selvforsyning i den ny tid? Hvorfor ikke se på muligheder for eksport? Hvorfor ikke se på klimaberegninger ud fra et perspektiv om, hvad vi mennesker har brug for?

Reduktion af landbrugsproduktion – når verden skriger på mad?

Her spiller landbruget en central rolle. Fødevarer har vi alle brug for. I den ny verdens virkelighed tales der allerede om knaphed. Vil vi reducere vores animalske produktion – når kød er en vare, der efterspørges, og vi producerer det med lavest mulige klimaaftryk her til lands? Og vil vi reducere fødevareproduktionen i en verden med en voksende befolkning og flere og flere munde, der skal mættes?

Vi skal se på de positive gevinster – f.eks. på hele CO2-lagringen i jord og afgrøder, der giver et plus i klimaregnskabet. Vi skal se på det samlede globale regnestykke og ikke gemme os i hver vores boble. Klimarådet tør ikke tænke nyt og kreativt. Hvem vil være med på den nye kreative bane? Vi i landbruget er parate.

Retvisende regnskab ønskes

Samtidig er det værd at huske, at rigtig mange – virksomheder og private – kan reducere deres CO2-udledning mere eller mindre, men land- og skovbrug er de eneste, der reelt lagrer CO2 i større mængder. Det er værd at tage med – og så er det også vigtigt med et retvisende regnskab: De, der forbruger og dermed udleder CO2, er dem, der må stå til regnskab for den udledning.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Maskinbladets udgave HER og Effektivt Landbrugs version via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen