Landbruget forlanger målinger

Der tales om målrettet regulering her til lands. Men hvorfor pålægges vi så eksempelvis efterafgrøde-restriktioner i områder, hvor vi kan måle os til, at der ikke udledes kvælstof?

Fuglede 2020 2

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Trudslevvej 58, Løkken

Hvor mange erhverv ville finde sig i en modelbaseret – og ikke en videnbaseret – regulering?

EU-kommissionen har netop i et brev til Bæredygtigt Landbrug bekræftet, at man i Danmark blot tager 1,5 % af de vandprøver for kemiske stoffer, vi burde have taget i vandløb og søer! Således kan de danske myndigheder sætte kikkerten for det blinde øje i forhold til de kemiske stoffer og fortsat påstå, at det udelukkende er landbrugets kvælstof, der er problemet.

Dermed bliver vi landmænd mødt af en masse urimelige restriktioner. Vel at mærke restriktioner, der udelukkende er politisk funderet og intet har med saglighed og faglighed at gøre.

Vi kan nemlig bevise, at vi ikke forurener, når vi selv måler efter. På min egen bedrift i Vendsyssel og på mit initiativ har et professionelt analysefirma i tre år målt for fosfor og kvælstof både i mit hoveddræn og i grøfter, hvor der også er tilløb fra andre steder. Måling for måling og måned for måned er der langt lavere næringsstofindhold i drænbrønden end i vandløbene. Næringsstofferne kommer altså ikke fra landbruget!

Der tales om målrettet regulering her til lands. Men hvorfor pålægges vi så eksempelvis efterafgrøde-restriktioner i områder, hvor vi kan måle os til, at der ikke udledes kvælstof?

Når samfundet skal i gang igen efter krisen, er landbruget klar til at tage sin tørn i forsøget på at øge produktionen og eksporten. Men det kræver, at vi bliver reguleret ud fra virkeligheden fremfor gætværk.

Vi landmænd er ikke bange for målinger – nej, vi forlanger faktisk flere målinger. Sker det ikke, er vi klar til at stævne staten.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse lokale og regionale medier samt landbrugsmedier, du kan eksempelvis læse teksten på www.randersidag.dk HER, Effektivt Landbrugs version HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER).

3 kommentarer til “Landbruget forlanger målinger”

 1. Carsten Dyhr-Nielsen

  Alle erhverv er den sidste måneds tid blevet reguleret efter en model, men det er vist gået hen over hovedet på formanden.

 2. Gunni Ærtebjerg Nielsen har udtalt dette på en anden side om Formandens tal. ….TN konc. i afstrømning fra naturområder er i middel 1 mg/l, så nitrat-N konc. må altså være noget lavere end 1 mg/l , og ikke 2-3 mg/l som Flemming Fuglede påstår. Dvs. at både TN (4,3 mg/l) og nitrat-N (3,1-3,7 mg/l) i hans dræn ligger omkring 4 gange højere end i afstrømning fra naturområder. Og dette er foruden overfladeafstrømningen.
  Så hans N-gødningsforbrug forurener da ikke ???
  Foruden fra dræn modtager vandløb N fra overfladeafstrømning fra landbrugsjorde, punktkilder og evt. dambrug.
  TN konc. i afstrømning/udledning er i middel 2013-17: Dyrket jord 5,1 mg/l, spildevand inkl. overløb 4,7 mg/l og dambrug 3,6 mg/l.

 3. Hei,
  Etter COVID-19-epidemien tilbyr strukturen vår lån til enkeltpersoner og bedrifter for å hjelpe dem i deres nye økonomiske bedring. Vi gir individuelle lån med en rente på 2%. Vi kan gi deg et lån for å kjøpe en traktor eller land, slik at du kan drive med jordbruk, handel, investering eller annen virksomhet du ønsker. Kontakt oss direkte via e-post: sduplens@gmail.com
  Hjertelig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen