Er DN-skribent parat til at afgive natur til fødevareproduktion?

Hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening mangler at præcisere nogle ting i et indlæg, mener Bæredygtigt Landbrugs faglige rådgiver

Poul Vejby-Sørensen

Af Poul Vejby-Sørensen, ekstern faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Rune Engelbreth Larsen – bl.a. forfatter, foredragsholder og hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening – skriver på Altinget om ”Corona-pandemien og budskabet fra naturen”. Man kan desværre – skriver han – have sine tvivl, om bekæmpelsen af pandemien kan motivere til at sætte reelt og massivt ind mod natur- og biodiversitetskrisen på globalt plan.

Rune Engelbreths universelle budskab lyder: ”Giv naturen mere plads til at være natur på naturens egne præmisser, og genetablér så vidt muligt økosystemers naturlige processer, der kan vende afvikling til udvikling af forarmede levesteder”. Heri er der formentlig en ganske stor enighed.

Men for at de runde erklæringer kan operationaliseres, skal de oversættes til noget mere konkret og fagligt:

1 – Om plads til naturen:

De politikere, der vil fordoble den økologiske produktion med kunstgreb og derved fremkalde et stærkt forøget arealbehov til fødevareproduktion, virker jo netop som fjender af naturen, fordi det øgede areal kun kan hentes her. Har Rune Engelbreth en kommentar til disse politikere?

2 – Om økosystemernes naturlige processer:

De danske vandplaner bygger netop IKKE på ”økosystemernes naturlige processer”. De bygger derimod på en teori om, at især kvælstof, der oftest er begrænsende næringsstof i fjorde og kystvande, skal reguleres ned. De omdiskuterede kvælstofmodeller angriber derfor udledningen af kvælstof, på trods af, at det er fosfor fra især afløbssystemer med dårlig spildevandsrensning, der er årsag til denne kvælstofbegrænsning. Derfor er miljøindsatsen i direkte modstrid med økosystemets naturlige processer. Økosystemets naturlige processer tenderer nemlig mod balance mellem næringsstofferne. Miljøindsatsen modarbejder denne balance ved at begrænse det næringsstof, der er ”for lidt” af i stedet for det, der er for meget af. Miljøindsatsen er derfor blevet stærkt kritiseret af internationale forskere.

Har Rune Engelbreth en kommentar hertil?

(Rune Engelbreth Larsens oprindelige indlæg, som Poul Vejby-Sørensen reagerer på, kan du læse via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.