Vandløb skal kunne løbe

Den manglende oprensning er hverken godt for livet i eller omkring vores vandløb - skriver et af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer

vandløb-høj-vandstand

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Jan Karnøe, natur- og miljøkoordinator for Danmarks Sportsfiskerforbund for Randers og Horsens Fjordes vandoplande, tror (Jysk Fynske Medier den 11. marts 2020) i ramme alvor, at nogen vil sende oversvømmelser videre til naboen, fordi disse nogen vil rense vandløb op.

Nej, Jan Karnøe, vandløbene skal renses op systematisk fra udløbet og opstrøms, således at forhindringer fjernes fra en ende af – og således at ingen sender oversvømmelser til andre. Kun ved en sådan oprensning kan vandet løbe helt væk og oversvømmelser forhindres.

Ja, vores vandsystemer er overbelastede, fordi der er kommet så meget nedbør det sidste halve år, og fordi vandløbene ikke er vedligeholdt til at fragte den store mængde vand. Det skyldes, at vandløbene lige så stille er groet til, bundkoten er forhøjet, og sandbanker ikke er fjernet. Det er sket på grund af den manglende oprensning, der nu har stået på i over 20 år. Det er hverken godt for livet i eller omkring vores vandløb.

De lavtliggende arealer, der er sendt vand ind over, er også fyldte – og stadig kan vandet ikke komme væk. Vandløbene er fyldte, og vandet står stille over store naturområder, marker og haver og kan ikke komme væk. Det betyder, at markens regnorme og det mikrobiotiske liv drukner. Det betyder forsumpning af store naturarealer. Er det det, du ønsker?

Vandet kan først komme væk, når det kan løbe væk.

Derfor er det nødvendigt at rense op – på en intelligent måde forstås.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til Jysk Fynske Medier).

1 kommentar til “Vandløb skal kunne løbe”

 1. Torben Lindholst

  Peter Bohsen Jensen

  Hvad gør vi så lige med Randers, Vejle og Kolding, samt andre byer der ligge der, hvor vandløbene forbindes til havet.
  Hvad gør vi lige med de fremtidige stigninger i havets vandstand.
  Smider byerne i havet og hidkalder Thor med sit drikkehorn.
  Hvis der bare var lidt af den gamle bondsnuhed tilbage i dig fik du jorden solgt til de grønne, før de finder ud af hvor lidt den er værd om 5 – 10 – 20 år.
  Ved du hvad. Ca. 10 km. af Kolding å’s nederste del er omlagt i 2008, så vandmængden er blevet fordoblet på en gang. Nu har vinterflommen gnavet åen bredere, så det daglige vandspejl i dyrknings/græsnings perioden er faldet, og arealerne omkring åen er mindre sumpede end før omlægningen.
  Kan problematikken med sandaflejringer i åløbene evt. skyldes at der fra dræn ledes sand ud i åen.
  Og så er det da også ærgerligt at tørvejorde har det med at sætte sig. når de bliver drænet.

  Nogle gange skal man holde snitterne fra naturen og andre gange er det ikke smart at fælde kunstige læhegn. Ind i mellem oplever vi i Østjylland at en del af Vestjylland i foråret før afgrøderne får fat, kommer flyvende.
  Heldigvis er der kloge hoveder, som der kan lyttes til, med hensyn til det ene og det andet.

  Nogle gange når jeg færdes i Østjylland, kommer jeg til at tænke på at det er pivåndsvagt med alle de bakket. Det må der da kunne gøres noget ved så det bliver til at dyrke.

  Jeg synes ikke, at det har været taget op i BL – Snorksover bestyrelsen!!!

  Jeg er overbevist om at du kan drive et landbrug og jeg ved at det er lidt af en kunst; men det giver ikke automatisk forstand på vandløb.

  Oprigtigt håber jeg på, at vandrådene finder fornuftige og realistiske løsninger, som alle kan se sig i.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.