Se videoen: Kampen for oprensning nytter

Ejeren af Aakær Gods, Johan Koed-Jørgensen, har fået oprenset den lokale å efter en kamp med Odder Kommune

foto

Gravkoen kom på arbejde i den sydlige del af Odder kommune. Kilometervis af Åkær Å blev oprenset, men det var ikke uden kamp. Oprindeligt forsøgte kommunen at undlade at følge loven og rensede ikke vandløbet op. Det betød oversvømmede jorde og et produktionstab for landmændene langs vandløbet.

Det fik Johan Koed-Jørgensen fra Aakær Gods til at forsvare sine rettigheder, og han indledte en kamp for at få kommunen til at leve op til sine forpligtelser.

”Mange af mine landmandskolleger har lignende problemer. Jeg har talt med hundredvis af landmænd, hvis jord lider under manglende oprensning af vandløb – der burde have frit udløb men ikke har det. Både dræn og vandløb skal have frit udløb og skal oprenses ordentligt”, sagde godsejeren i 2018.

Den manglende oprensning kom for Miljø- og Fødevareklagenævnet og medførte en stævning mod Odder Kommune fra Aakær Gods på 39 mio. kr.

Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjorde i februar 2019, at kommunen ikke havde levet op til loven, og den blev pålagt at oprense Åkær Å. Bæredygtigt Landbrugs chefjurist, Nikolaj Schulz, udtalte i den forbindelse:

”Afgørelsen giver landbrugserhvervet vigtig medvind, fordi det slås fast, at det påhviler kommunen at sikre, at vandløb administreres i overensstemmelse med vandløbsloven – det er altså ikke bredejerne, der skal holde øje med, om oprensningen foretages”.

Kommunerne skal dog holdes i ørerne, som sagen ved Åkær Å viser.

Oprensningen skete i marts 2019. Det er det arbejde, du kan se på videoen herunder.

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Du kan læse mere om sagen HER og HER.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top