Miljøminister: Kommuner kan gøres ansvarlige for mangelfuld oprensning

Venstres folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen har stillet Lea Wermelin spørgsmål om oversvømmelser langs bl.a. Gudenåen

kristian-pihl-lorentzen

Hvad agter ministeren at gøre i anledning af de aktuelle oversvømmelser langs Gudenåen og andre vandløb som følge af mange års mangelfuld vedligeholdelse, herunder med hensyn til grødeskæring og bortgravning af aflejringer på bunden af vandløbene?

Sådan lød et spørgsmål forleden fra Venstres folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen til miljøminister Lea Wermelin (S). Hun har nu svaret Venstre-manden – og fortæller her om bl.a. møder med borgmestre langs Gudenåen samt om den plan for klimatilpasning, der skal sikre en sammenhængende og helhedsorienteret indsats mod konsekvenserne af klimaforandringerne.

Nu har to miljøministre understreget alvoren

Hvad der måske er det mest interessante i ministersvaret, er bemærkningerne omkring kommunernes ansvar:

”I forhold til vedligeholdelsen af vandløb, så er det kommunerne som vandløbsmyndighed, der har ansvaret for at overholde bestemmelserne i vandløbsregulativerne”, skriver Lea Wermelin.

”Det følger desuden af vandløbsloven, at hvis kommunerne ikke overholder deres vedligeholdelsesforpligtigelser efter vandløbsregulativerne, har enhver, der lider tab som følge af den manglende opfyldelse af den forpligtelse, ret til erstatning”, tilføjer ministeren.

Den tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens såkaldte hyrdebrev til kommunerne gælder da også stadigvæk. Dengang understregede Venstre-ministeren, at kommunerne vil være erstatningspligtige over for landmænd og andre lodsejere, der lider tab på grund af oversvømmelse – hvis kommunerne forsømmer deres ansvar for grødeskæring i vandløb.

BL-direktør ønsker pres på kommunerne

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup synes godt om den klare udmelding fra Lea Wermelin – som altså indirekte bakker op om det tidligere udsendte minister-hyrdebrev til kommunerne. Direktøren kræver dog stadig handling:

”Ord gør det ikke alene. Nu må Lea Wermelin holde myndigheder og styrelser op på den gældende lovgivning – så vi kan få lagt noget pres på kommunerne”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Du kan læse Eva Kjer Hansens hyrdebrev via linket HER, mens du HER kan se det nylige svar til Kristian Pihl Lorentzen fra den nuværende miljøminister.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

1 kommentar til “Miljøminister: Kommuner kan gøres ansvarlige for mangelfuld oprensning”

  1. Jørgen H. Poulsen

    I ved jo godt at uddybning og udretning ikke er løsningen! Hvorfor bliver I ved med at fremture med propaganda, der blot fjerner landbruget endnu mere fra resten af Danmark?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.