Gravemaskinen billigere end oversvømmelser!

Knud Jeppesen svarer på læserbrev - og afliver dermed diverse myter og skrøner frembragt af Danmarks Naturfredningsforening

knud-jeppesen

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Tørringvej 30, 7300 Jelling

Rigtigt, Jens Frydendal – landmænd skal ikke ud med rendegravere, kommunerne skal ud med de gravemaskiner, du og andre ”vandkloge” har holdt væk de sidste 10 år.

Og Danmarks Naturfredningsforening (DN) bliver ved med at snakke om, at vi landmænd vil grave bredere og dybere – kunne vi nu ikke i første omgang bare få renset vandløbene op for det lort og sand, der ligger i bunden, og fjernet det grøde, der står i siderne. Så kunne de jo aflede det vand, de oprindeligt var beregnet til!

Så fladt er landet heller ikke

Vrøvl at landet er fladt – ”vores” vandløb er 10 km før Gudenåens start i Tørring, og vi bor 90 m over havets overflade, så der er masser af fald, inden det når til Randers. Og nej, dræn på markerne virker ikke, så vandet løber hurtigere væk – veldrænede marker virker som en svamp og suger de første 30 -50 mm, hvorefter det langsomt siver ned til drænene og først ledes ud til åen i løbet af nogle dage. Og når vandet stiger i åen, kan vandet jo ikke løbe ud af drænet alligevel – det løber nærmere baglæns og er med til at holde på vandet, indtil der er plads i åen igen. For åen bliver jo straks fyldt op med alt det fra veje, pladser, tagrender.

Folk renser jo tagrender for, at vandet kan komme væk og ikke løber over og ned ad husmuren. DN – bed husfolk om at lade være med det, så kommer der ikke så meget vand ud i åen. Det med at engene sætter sig, fordi de er opdyrket, er også en gammel DN-traver. Når vandet ikke kan være i åen, og den løber over sine bredder, er det da totalt ligegyldigt, om marken er opdyrket eller ej. Jeg har en kornmark på den ene side og en braklagt eng på den anden side af ”vores” å.

Vand kan ikke stables som i et parkeringshus

Jeg kan sige, at vandet står nøjagtig lige højt på begge sider. Når åen er renset korrekt op, så forsvinder vandet efter tre dage, og området er klar til en ny ”portion skybrud”. Når der som nu er masser af sand i bunden af åen, går der tre uger, inden vandet er væk. Så står vandet i kø og presser mere på nedstrøms og giver oversvømmelser. Derfor er det også forkert, når DN siger, at de 100.000 ha lavtliggende arealer skal bruges til vand-parkerings-pladser, hvis de tages ud af drift. De marker, der er lavt liggende, står jo allerede under vand nu, og vand kan ikke stables som i et P-hus.

Tankevækkende, at de steder, kommunen har oprenset korrekt de sidste par år – Værebro Å, Nørreå og omkring Bogense – er de gået fri for oversvømmelser. Se Google Maps – Gudenåbroen Randers – der er store sandøer med træer midt i Gudenåen – gad vide, om vandet løber hurtigere eller langsommere forbi der?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Jysk Fynske Medier, og skribenten – der er æresmedlem i Bæredygtigt Landbrug – har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Du kan læse onlineversionen i Fyens Stiftstidende HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.