Følger du kortet eller virkeligheden?

Et nordjysk medlem af Bæredygtigt Landbrug har overværet et foredrag af en vistnok klog mand, som synes godt om ulve i Danmark…

Ulf Nielsen

Af Ulf Nielsen, Kollerup Strandvej 10, 9690 Fjerritslev

I Fjerritslev Kino var der, i lighed med mange andre steder i landet, den 10. marts gratis adgang til at se et film-foredrag af professor og biolog Jens-Christian Svenning om fremtidens natur, herunder manglende biodiversitet.

Han fremførte mange betragtninger og postulater, som mange af vi tilskuere næppe kunne gennemskue.

Dog kunne jeg konstatere, at foredraget faldt ind under den meget store indsats, som udgår fra nogle af de højere læreanstalter m.v. om at overtage styringen af vores dejlige landbrugsland.

Fantastisk med ulve?

Troværdigheden led for mig et knæk, da det kom til foredragsholderens syn på ulve i Danmark.

Svenning mente, at ulvens tilbagekomst til den danske natur efter at have været udryddet siden 1813 her i landet – var fantastisk.

Hvad professoren glemte at fortælle…

Svenning brugte et eksempel på ulvens egenskaber ved at henvise til dens udsættelse i Yellowstone Nationalpark i 1995, efter den havde været udryddet i en del år.

Der var på det tidspunkt alt for mange wapiti-hjorte, som er betydelig større end krondyr, i denne nationalpark. Ulvene reducerede bestanden kraftigt, hvilket gavnede biodiversiteten i området, sagde han.

Den gode professor glemte dog at fortælle, at wapiti-hjortebestanden før 1995 ikke blev holdt nede ved jagt, da den var fredet.

Vi andre lever i virkeligheden

Mon der i foredraget var flere ting, som blev fordrejet for at overbevise vi almindelige mennesker om, at de lærde har fundet deres nye sandhed, som jo har vist sig at skifte indenfor en årrække – og som vi herude på landet har svært ved at få til at passe med virkeligheden?

Det er jo sådan, at når kort og terræn ikke passer sammen – så går videnskaben efter kortet – og vi andre efter virkeligheden. Det er nu engang der, vi lever – også i fremtiden.

(Ulf Nielsen er landmand og medlem af Bæredygtigt Landbrug og har ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Indlægget er også sendt som læserbrev til diverse medier).

1 kommentar til “Følger du kortet eller virkeligheden?”

  1. Der er stor forskel på USA og Danmark vedrørende ulve.
    I USA viste det sig at en af de største fordele ved ulvebestanden var, at de sørgede for at dyrene blev flyttet rundt, uden ulve blev de i samme område, det betød så at andre lokaliteter voksede sammen.
    Man kan ikke sammenligne landbrugslandet Danmark med steder, hvor man har meget store naturarealer
    I så små områder, som vi har i Danmark, hvor ulve kan opholde sig, vil der ær stor risiko for at der sker indavl.
    men lad os gerne dele ud af herlighederne, måske kan vi undvære nogle ulve til f.eks. Dyrehaven ved København.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.