Endnu et indhug mod naturplejen

I mange år har fælles afgræsning af store offentligt ejede arealer været kutyme i Vendsyssel og Hanherrederne. Disse afgræsninger har været styret af græsningslaug i Familielandbrugets regi. Den æra er ved at være slut med de nye regler Naturstyrelsen har fastsat

k_er_i_vand

Naturplejer Ulf Nielsen, Kollerup Strandvej 19, 9690 Fjerritslev

60 års naturpleje udført af de lokale familielandbrugere ophører nu på grund af Naturstyrelsens nye praksis om ønsket om større sammenhængende arealer.

Et areal ved Slettestrand på 377 ha, der har været opdelt i flere indhegninger, hvor Familielandbruget servicerede deres medlemmer ved at tage deres kvier på græs, såvel konventionelle som økologiske, er slut. Inddelingen af arealet er ophørt. Man har lavet de mange indhegninger om til 2 store indhegninger. Krav til fremtidig lejer er, at arealet skal afgræsses med ejers egne dyr, enten kvæg eller heste.

Det sætter en stopper for 20 års lokalforankret praksis med fællesgræsning, og mindre dyreholderes adgang til arealerne. Der har været tale om besætninger, hvor der ingen anmærkninger var til dyrenes ve og vel.

Under alle omstændigheder slutter en epoke med godt fællesskab om fællesgræsning – det er synd og skam for naturen, for kreaturerne og for et stærkt fællesskab her i Hanherrederne – men selvfølgelig en sejr for bureaukratiet.

Et samarbejdets æra i naturplejens tjeneste er sluttet med et ministerielt pennestrøg.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen